Ne paște falimentul. Impactul bugetar al Legii pensiilor: 80 miliarde de lei, în patru ani

 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice (MFP), a precizat că a calculat impactul bugetar al Legii pensiilor.

 

Legea pensiilor a fost ieri avizată de Finanţe şi mâine, în şedinţa de Guvern, că mâine va fi şedinţa de Guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, până la final de an, să avem şi această lege în Parlament”, a explicat Teodorovici, marţi seara, într-o emisiune la TVR1.

 

În 2019, legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat MFP, 9 miliarde de lei în 2020, de 29 de miliarde de lei în 2021 şi de peste 40 de miliarde de lei în 2022.

 

Suma este foarte mare. Preşedintele Dragnea spunea că este o provocare. Cred că este cea mai mare provocare”, a mai spus Teodorovici. Sumele sunt peste ceea ce acum trebuie să achite Ministerul Finanțelor.

 

Ca principiu, am spus mereu că aceste două legi salarizarea şi pensiile au un impact semnificativ, dar, din punctul meu de vedere, atâta timp cât putem şi reuşim să aducem din economie bani, nu trebuie să fie pentru noi o temere”, a menţionat Teodorovici.

 

Legea pensiilor se va aplica din 2022, iar, până atunci, trebuie recalculate toate pensiile.

 

Noi am prezentat, şi la fel am făcut la rectificare din toamnă, o previziune pe următorii ani. Creşterea pe care noi o anticipăm este un element important. Sunt în economie foarte multe astfel de zone, că vorbim de partea de TVA neîncasat, acea zonă care din România care este foarte ridicată. Toate măsurile acestea la pachet vor crea un astfel de impact, astfel încât să susţinem o astfel de lege atât de importantă”, a detaliat Teodorovici.

Comentarii Facebook