Miercuri 5 Octombrie

Moldovan, despre scandalul cărnii expirate de la carmangerie: Dezmințim categoric informațiile referitoare la cantități de carne expirată


Cosmin Moldovan, președintele Consiliului de Administrație al carmangeriei Moldovan, a făcut lumină în cazul cărnii expirate care ar fi fost descoperite în punctul de lucru de la Sânnicoara, în cadrul unui control efectuat de Protecția Consumatorului Cluj.

În depozitele de materii prime s-au regăsit produse fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare precum şi produse ambalate cu data limită de consum depăşită, alături de produse conforme, care urmau să intre în producţie ca fiind parte din produsele finite.

Având în vedere aceste nereguli constatate, operatorul economic a înţeles gravitatea faptelor şi a dispus, în regim de urgenţă, pe data de 22 septembrie 2021, până la ora 14.00, retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de produse finite care au la bază materiile prime suspicionate cu neconformităţi.

Ținând cont de reprezentativitatea operatorului economic și numărul mare de unități pentru vânzarea produselor pe care acesta îl deține, la nivelul întregului județ, concomitent cu numărul mare de consumatori posibil afectați, operatorului economic i se va aplica o amendă contravențională, conform prevederilor legale, între 3.000  şi 30.000 lei, după finalizarea actului de control”, se arată în comunicatul transmis de Protecția Consumatorului Cluj.

După ce aceste informații au ajuns în presă, Cosmin Moldovan a evenit cu propria variantă a poveștii prin care dezminte informațiile furnizate de comunicatul de presă al CJPC Cluj.

Sănătatea clienților Moldovan Carmangerie a fost întotdeauna principala noastră prioritate. În cei 27 de ani de activitate, nu am făcut niciodată rabat de la calitate și nu ne-am asumat niciun risc legat de sănătatea clienților, mulțumită cărora existăm. Ca urmare, dezmințim categoric informațiile apărute în unele din ziarele locale referitoare la existența unor cantități de carne expirată care ar fi urmat să intre în procesul de producție, informații apărute în urma unui presupus comunicat de presă al CJPC Cluj”, susține Moldovan.

Controlul nu ar fi fost finalizat de echipa de control

Acesta confirmă faptul că în data de 22 septembrie au avut parte de un control din partea CJPC Cluj, însă controlul nu ar fi fost finalizat.

Este adevărat că în data de 22 septembrie 2021 o echipă de control a CJPC Cluj a demarat un control la punctul nostru de lucru din Sânnicoară, control care nu a fost finalizat și nu au fost stabilite deficiențe și măsuri de conformare. Cu toate acestea, potrivit articolelor apărute în presă, echipa CJPC Cluj a emis un comunicat de presă, încălcând Procedura cadru ANPRC privind activitatea de supraveghere și control care stipulează că ’’informațiile date spre publicare în mass media trebuie să fie bine fundamentate, renunțându-se la publicarea constatărilor înainte de finalizarea investigațiilor’’, fapt ce ne-a adus grave prejudicii materiale și de imagine. 

În data de 26 septembrie 2021, compania noastră a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj, Instituția Prefectului, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj în legătură cu maniera abuzivă și lipsită de profesionalism prin care echipa CJPC Cluj a declanșat controlul în companie. 

În același timp, am recuzat echipa de control a CJPC Cluj și am cerut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj să dispună efectuarea unui control independent la unitățile companiei – fabrică, depozit și magazine de desfacere, prin desemnarea unei echipe de comisari din alt județ, regiune sau agenție.”

Prima plângere după 27 de ani de activitate

Este pentru prima oară în cei 27 de ani de activitate în care am decis să facem plângere împotriva unei echipe de control venită de la o instituție a statului deoarece considerăm că această echipă a avut un comportament abuziv, depășindu-și atribuțiile, fără să respecte procedurile obligatorii privind activitatea de supraveghere și control, și încălcând în același timp normele de siguranță sanitară impuse de pandemie. 

Echipa de control a CJPC Cluj a refuzat prezentarea și comunicarea tematicii și scopului controlului, precum și a ordinului de serviciu, a folosit camerele de la telefoanele mobile, fără acordul prealabil și permisiunea managementului firmei, deși normele interne prevăd acest lucru, a avut un comportament agresiv, jignitor, de intimidare, amenințare și șantaj, neadecvat funcționarului public și în neconcordanță cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. 

Echipa de control a intrat abuziv, pe calea de acces a camioanelor, direct la rampa care deservește depozitul de produse din carne nedestinate consumului uman, și a început să fotografieze și să filmeze produsele neconforme, retrase de la comercializare. Aceste aspecte sunt înregistrate de camerele video din dotarea companiei. 

Cu toate că pentru aceste produse declarate neconforme de către Moldovan Carmangerie s-au prezentat avize de retragere de la magazine, înregistrate în sistemul electronic al firmei, echipa de control nu a ținut cont de acestea. Comisarii CJPC Cluj au fost informați că aceste produse urmează să fie direcționate pentru distrugere către firma de neutralizare autorizată cu care colaborăm. De asemenea, au fost prezentate echipei de control rapoartele de tranșare a tuturor pieselor tranșate identificate în fabrică, cu care se poate stabili cu exactitate trasabilitatea acestor piese pe care echipa CJPC Cluj le-a suspicionat că ar fi neconforme.

Problema nu a fost soluționată nici până la această dată, mai spune Moldovan.

Am încercat un dialog constructiv cu echipa CJPC Cluj în speranța că toate sesizările legate de activitatea noastră vor fi soluționate și nu am dorit să facem presiuni pe parcursul controlului, din acest motiv nu am ieșit public cu niciun fel de comentariu. 

Modul în care echipa CJPC Cluj a decis însă să gestioneze acest control atât prin încălcarea flagrantă a legislației în materie de protecție a drepturilor consumatorilor, cât și pe cea privind combaterea zădărnicirii bolilor, prin nerespectarea măsurilor sanitare împotriva COVID-19, ne-a determinat să acționăm prin recuzarea echipei CJPC Cluj. 

De asemenea, vom face propriile investigații interne pentru a stabili în mod clar care sunt deficiențele de muncă și pentru a vedea mai apoi ce măsuri de îmbunătățire putem adopta.

Comentarii Facebook