Mircea Badea a explicat de ce taxele mai mari pentru bogați nu ar fi o soluție pentru stat: „E o prostie taxarea bogaților”


Mircea Badea a vorbit marți seară despre cum taxele mai mari pentru persoanele bogate ar fi „o prostie”, care nu ar aduce statului niciun beneficiu. Acesta susține că atunci când este vorba de inflație, trebuie, de fapt, descurajată cheltuirea, nu taxarea bogaților.

Acuma, dacă vorbim strict la nivel principial, că la nivel concret, pragmatic nu ai cum să faci asta în România, e o prostie taxarea bogaților. De ce? Pentru că, la ce se referă taxarea: dacă le taxezi businessul, e greșit. Pentru că businessul bogaților, care devin bogați prin business - că noi nu vorbim acum de bogații care se îmbogățesc prin înșelăciune, că ăia trebuie să stea la pușcărie -  deci bogații care au devenit bogați prin business produc bani, locuri de muncă, produc plus valoare și nu aș vrea să iau niște bani de la cei care produc, că de aia sunt bogați, ca să-i dau lui Cîțu, că știe Cîțu ce să facă cu banii ăia.

Statul nu ar ști ce să facă cu acei bani

Clar nu știe statul ce să facă mai bine decât sectorul privat cu banii respectivi, când vorbim despre business. Când vorbim despre cheltuielile bogaților, adică își ia bogatul yacht sau își ia bogatul avion. Pe cumpărătură, da, poți să pui taxă pe cumpărătură. Deci, dacă e o supra-taxare a businessului, nu. Dar, dacă e o taxare a cumpărăturilor, ea poate fi cel mult amuzantă, în România. Să zicem că cel puțin la nivel principial ar avea o noimă, dar ar fi amuzantă: câți își cumpără avioane și yachturi", a spus Badea.

Badea: Trebuie descurajată cheltuirea

Tu, prin taxarea asta, sigur nu vei reduce cheltuiala bogaților. Ei vor rămâne la același nivel de cheltuieli, deci din punct de vedere inflaționist nu ai făcut absolut nicio șmecherie", a mai spus Mircea Badea.


Comentarii Facebook