Ministerul Educației a lovit dur în sectorul turistic. Numărul turiștilor în stațiunile de schi a scăzut cu 70% din cauza lipsei vacanței dintre semestre


Deciziile luate la Ministerul Educației par a fi luate fără analizarea modului în care acestea pot influența și alte sectoare din țară. Numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie din 2022, a scăzut cu circa 70% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu este de mirare că în acest context, Asociația Transportatorilor pe Cablu din România și Alianța pentru Turism își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022. La etapa actuală, România este singura țară cu munți din Europa, fără vacanță de iarnă.

București, 9 Februarie, 2022- În ziua în care în mod normal copiii ar fi început școala după  săptămâna de vacanță petrecută și în stațiunile de schi din România, Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023”, se arată în comunicatul emis de APT și ATCR.

De asemenea, acestea cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice și să susțină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie. 

Numărul de turiști pe pârtiile de schi românești a scăzut cu 70% în prima săptămână a lunii februarie 2022, în comparație cu 2021

Numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni- vineri) din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut cu circa 70%. Situația din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea țărilor(Elveția/Germania/Austria/Franța/Italia/Polonia/Slovacia/Spania) funcționând cu vacanța de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport și este de două săptămâni, potrivit sursei citate.

Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea probleme în acest sens dacă nu înțelegem odată că sportul este o parte vitală pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și în mod special, la munte, cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic în care, timp de doi ani, copii au petrecut majoritatea timpului în fața ecranelor, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mișcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoștințe asupra naturii, muntelui, etc.”, a declarat Iancu Șerbănescu, presedintele ATCR. 

Eliminarea vacanței de iarnă afectează sute de afaceri care țin de administrarea domeniului schiabil 

Turismul de iarnă este afectat serios. În opinia ATCR, această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă. Câteva exemple de cum au fost afectate resorturile din țară, prin lipsa vacanței de iarnă din luna februarie, comparând ciferele din prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021:

  • Transalpina ( Jud. Valcea )- o scădere cu 70 % în 2022 față de 2021 cand au fost 8.106 de turiști
  • Arena Platos (Jud. Sibiu) - o scădere cu 78 % în 2022 față de 2021 când au fost 8.694 turiști
  • Buscat Resort  (Jud. Cluj) - o scădere cu 62 % în 2022 față de 2021 când au fost 3.762 turiști. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.
  • Straja ( Jud. Hunedoara ) - cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini.

Comentarii Facebook