Petiție: Vrem vacanță pentru elevi în februarie 2023! Activitățile în aer liber ajută la creșterea imunității copiilor!


Eliminarea vacanței de iarnă a fost o lovitură nu doar pentru copii, ci și pentru resorturile de ski din țară. Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat luni o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar.

Solicităm Ministerului Educației ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, se anunță în petiția celor 60 de resorturi de ski și snowboard. 

Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”, se precizează în petiție, printre motivele pentru care ar trebui să existe vacanță de iarnă.

De ce copiii din România nu mai au parte de vacanță în luna februarie?

Vacanța din luna februarie a fost scoasă din programul școlar al elevilor, încă din martie 2021, când a fost anunțată structura anului școlar 2021-2022. Din cauza contextului pandemic, Ministerul Educației a „jonglat” în ultimii doi ani cu vacanțele copiilor după propriile preferințe. Sănătatea fizică a copiilor este foarte importantă, desigur părinții nu-și doresc ca micuții lor să sufere din cauza COVID. Însă, oare sănătatea mintală nu este la fel de importantă?

Anul școlar 2021/2022 a venit cu multe schimbări în programul elevilor, unele planificate, iar altele mai puțin. Am menționat anterior că vacanța din luna februarie a fost scoasă din programul școlar al elevilor, încă din martie 2021. Totuși, aceasta nu a fost singura schimbare. În luna octombrie, elevii români au avut parte de două săptămâni de vacanță forțată, din cauza pandemiei. Subliniem că, cele două săptămâni au fost percepute drept vacanță probabil doar de către autoritățile de la București, căci profesorii au continuat să supraîncarce elevii cu o multitudine de teme. Cand au revenit la scoala, pentru elevi au urmat saptamani in sir de teste si teze.

Din cauza vacanței forțate din octombrie, autoritățile au decis să le scoată copiilor o săptămână din vacanța de Crăciun. Astfel, copiii s-au bucurat de o vacanță propriu-zisă doar în săptămâna dintre Crăciun și Revelion, căci pe 3 ianuarie 2022 aceștia au revenit deja la școală. Așadar, copiii vor avea școală continuă din 3 ianuarie până la vacanța de Paște.

Vacanța de primăvară pentru elevii din România este stabilită în așa fel încât să includă atât Paștele catolic, cât și cel ortodox. În 2022, vacanța de primăvară începe pe 15 aprilie și se încheie pe 1 mai, urmând ca luni, pe 2 mai, elevii să se  întoarcă la cursuri. Precizăm că înainte de vacanța de Paște, elevii ar fi trebuit să se bucure de săptămâna „Școala Altfel”. Însă, potrivit deciziei Ministerului Educației elevii de gimnaziu și de liceu au avut doar o săptămână de vacanţă de iarnă şi nu vor mai face "Şcoala Altfel", ca să recupereze cele două săptămâni de vacanţă forțată. 

Lipsa vacanței pentru elevi din luna februarie nu afectează doar copiii

Sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020 respectiv 2021-2022”, se arată în documentul petiției.

Printre consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt, așa cum scrie în textul petiției: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu și la cazări, la sfârșit de săptămână, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, precum și „dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu vor putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile / an)”.


Dacă sunteți de acord cu reintroducerea vacanței de iarnă din februarie, puteți semna petiția aici

Comentarii Facebook