Mall -urile și supermarketurile să se închidă după ora 13.00 în weekend - Propunere


Supermarketurile și mall -urile ar trebui să aibă program în weekend până la ora 13.00, propun patronii de mici magazine.

Inițial s-a propus închiderea completă a supermarketurilor în weekend, dar acum s-a revenit și se propune închiderea numai după ora 13.00.

Feliciu Paraschiv, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Comercianților Mici si Mijlocii, a declarat la RFI ca sunt 200.000 de angajați în retail care ar avea mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend. El mai spune că săptămâna viitoare vor fi din nou discuții pe aceasta temă cu reprezentanții Guvernului: ”Domnul prim ministru ne-a invitat pe noi, pe Asociația Comercianților Mici și Mijlocii și pe Asociația Distribuitorilor din România, pe data de 19, la Palatul Victoria, la o discuție prin care să încercăm să găsim soluții pentru sprijinirea producătorilor români, comerțului românesc, magazinelor românești, scăderea inflației și reducerea prețurilor. Una dintre măsurile pe care noi am propus-o a fost închiderea lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri mai mari de 1.000 de metri, sâmbăta și duminica”.

În urma discuțiilor, am tras concluzia că nu putem face chestia asta (n.r. închiderea în weekend a hipermarketurilor) , pentru că apar discrepanțe și discriminări între diferitele forme de retail. Vor apărea probleme, vor fi atacate în instanță și nu se va alege nimic de legea asta. Am mers mai departe și am zis: hai să le închidem pe toate sâmbăta și duminica, de la ora 13, sâmbăta până luni dimineață. Au venit comercianții mici și au spus -domne, avem o problemă de perisabilitate. Sunt mărfuri, carne și alte produse refrigerate cu termen scurt de garanție de 3  sau 4 zile, și noi am pierde o zi, o zi jumătate de garanție și riscăm să pierdem produse, să generăm mai multe expirate, mai multă risipă alimentară. Și am convenit că ar fi cel mai indicat să închidem sâmbătă la ora 13.00 sau 14.00 sau 15.00, la cât se stabilește, și duminică la fel, la ora 13.00, 14.00  sau 15.00. Rațiunea e bazată și pe faptul că cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii cu care lucrăm. După cum știți, forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit. Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza faptului ăsta, de nu găsim forță de muncă. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci că timpul liber.

Chiar dacă noi oferim două zile libere pe săptămână, conform legii angajaților, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună. Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00 sâmbăta și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură. În general, în retail se lucrează cu două ture. Să lucrăm cu o tură sâmbăta și duminica asta, dau un exemplu și cealaltă tură să fie liberă și să lucrăm cu cealaltă tură sâmbăta și duminica viitoare și tura de sâmbăta și duminica seara să fie liberă. Nu vă ascund că am studiat impactul. Suntem 40.000  de companii pe codul 4711 cu bilanț depus la anul trecut și cu cifre de afaceri declarate și cu totul în regulă, care însumează aproape 200.000 de angajați. Deci, din start cred că 200.000 de angajați s-ar bucura foarte, foarte mult dacă măsura asta ar fi luată”, a mai spus acesta.

Acesta crede că și clienții vor trăi mai bine, fără mall -uri în weekend. ”Noi am stat să analizăm care ar fi pierderile. Avantaje sunt multe, și sectorul HoReCa s-ar bucura. Poate oamenii ar mai merge și la un teatru, la un muzeu, la un cinematograf. Adică lucrurile s-ar consuma altfel sâmbătă după-amiaza și duminică după-amiaza, decât un turist de mall. Am stat și am pus în balanță și ce s-ar putea întâmpla rău. Mai ales că vine propunerea din partea unei asociații de retail, nu din partea unei asociații sindicale. Și am tras concluzia așa : vânzările, cu siguranță, după ce oamenii se vor obișnui, se vor muta cu siguranță de sâmbătă după amiază, sâmbătă dimineață, de duminică după-amiază, duminică dimineață sau în timpul săptămânii. Da, putem să mărim chiar programul în timpul săptămânii cu o oră, pentru că foarte mulți clienți se plâng de faptul că nu ajung în timp util de la serviciu să și facă cumpărăturile. De fapt, volumul de muncă rămâne același. Cam tot atâta marfă trebuie să plimbăm din punctul A în punctul B, de la ușa din spate a magaziei până la ușa din fața magazinului. Deci n-ar trebui să scadă nevoia de forță de muncă și nici vânzarea n-ar trebui să scadă”.

Măsuri similare au fost luate în mai multe state europene, ca Olanda, Franța, Elveția, însă acolo oamenii nu au două sau trei joburi ca să poată supraviețui. ”Nu aș vrea să transmit ceva oamenilor, aș vrea doar să amintesc faptul că dacă în 1940 părinții petreceau 45 de minute pe zi cu copiii, în zilele noastre petrec doar 5 minute pe zi  cu copiii și cred că asta spune totul. Poate ne-am dori și noi să fie primăriile deschise sâmbăta și duminica, pentru că eu nu am timp să merg la primărie în timpul programului, de la ora 8 până la ora 16. Nu am timp, nu ajung niciodată la primărie… Hai să punem și primăriile deschise, instituțiile statului deschise…”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

Eu cred că suntem raționali și ne putem  anticipa nevoile măcar pentru 12 ore. Să presupunem că închidem la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00. Chiar nu putem să anticipăm ce nevoi avem până mâine dimineață? Noi am fost cu o propunere la domnul prim- ministru. Dumnealui ne-a spus să o scriem și o transpunem într-o formă sau alta într-un document. Probabil săptămâna viitoare ne va chema din nou la discuții aprofundate, să punem în balanță pierderi și beneficii și de aici încolo forma de adoptare e mai rapidă sau mai lentă, în funcție de dumnealor”.

Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a explicat joi Marcel Ciolacu, potrivit  RFI.

Comentarii Facebook