Din ce dată vor fi amendați cei care nu transmit facturile prin e-Factura. Ministerul Finanțelor vrea să extindă perioada în care nu se aplică sancțiuni


Deși raportarea în e-Factură a facturilor emise între firme a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024, în termen de 5 zile lucrătoare, sancțiunile erau suspendate până la 1 aprilie. Ministerul Finanțelor a propus, la cererea mediului de afaceri, să extindă perioada în care nu se aplică amenzi, până la 1 iunie 2024. 

,,O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie.”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, pe pagina sa. 

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijloci și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.


Comentarii Facebook