Scumpiri enorme la legume. Prețurile vor crește cu 50%



Decizia Primăriei București de crește prețul la gigacalorie cu 40% de la 1 ianuarie are consecințe asupra producției de legume, susțin producătorii agricoli, iar prețul produselor crescute în România va crește cu 50%.

"Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE", arată federaţia, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Pro Agro a solicitat la sfârșitul anului 2013 ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul municipalității, precum în alte state din UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri, însă dialogul cu primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

Astfel, mai multe sere vor fi nevoite să oprească producția și să își trimită salariaţii în şomaj.

"Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă", a declarat preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, companie care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaţa internă şi externă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 90 de hectare, va opri și ea producţia.

Comentarii Facebook