Legea bacșișului a intrat în vigoare. Ce pățești dacă lași la restaurant bacșiș de peste 15%


Legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante a intrat în vigoare din 1 ianuarie. Bacșișul va apărea pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti și cu cardul.

Localurile trebuie să informeze clientul pe nota de plată, înainte de emiterea bonului fiscal, pentru bifarea bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. 

Le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Ce se întâmplă, dacă bacșișul oferit este mai mare

Cornel Grama, consultant fiscal, a explicat că, clientul poate lăsa bacșiș între 0 și 15% prin completarea acestuia pe nota de plată adusă înaintea eliberării bonului fiscal. ”Aceasta evident poate depăși cei 15% pentru că legiuitorul nu văd să mă limiteze”, a mai spus consultantul fiscal, potrivit Hotnews.

Într-o astfel de situație, restaurantul are următoarele variante:

Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.

Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA (plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz).

Comentarii Facebook