La Spitalul Județean Cluj s-a furat pe rupte! Au fost analize plătite de 3 -4 ori mai mult

 

Spitalul Clinic Județean Cluj a fost căpușat și ”muls” de bani în ultimul hal, prin umflarea prețurilor pentru diverse servicii medicale. 

 

Până la schimbarea conducerii, în 2013, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj o examinare de computer tomograf era plătită cu prețuri de trei ori mai mari decât în alte locuri. Banii mergeau la diferite firme de casă, agreate de fosta conducere.

 

Numai la analizele de imagistică s-au alocat, în 2013, 408.024 lei, față de 19.988 lei cât s-a achitat în acest an. 

 

După renegocierea contractelor de servicii medicale, în primele luni ale anului 2014 s-a realizat o economie totală de 3 milioane de euro.

 

La licitație organizată în 2014 pe serviciile de imagistică medicală au fost obținute tarife șocante. Dacă până acum pentru un angio CT periferic se plătea 525 de lei, după licitație se plătește numai 149 de lei. Managerul SCJU Cluj, economistul Petru Şuşcă, a spus că ”la licitaţie s-au prezentat doar două firme şi a câştigat cea care a oferit preţul cel mai mic. Prețurile au scăzut cu un procent cuprins între 40 și 71 la sută. Acum, lista de aşteptare a dispărut şi orice bolnav care are nevoie de CT sau RMN, cu aviz de la medic, este trimis direct la această analiză”, a spus Petru Şuşcă.

 

Spitalul are și un neutralizator de deșeuri medicale în valoare de 100.000 de euro, achitat de Banca Mondială, care nu este folosit. Fosta conducere prefera să plătească 20.000 de euro pe an unei firme private pentru distrugerea acestor deşeuri. ”Am renegociat contractul. De la 5.9 lei/kg am ajuns la 3.6 lei/Kg, dar la proces, Curtea de Apel Cluj ne-a obligat să revenim la costul iniţial. Acum vreau să pornesc acest neutralizator şi să ne distrugem singuri aceste deşeuri”, a mai spus managerul Şuşcă. 

 

Furnizarea oxigenului pentru secțiile de urgență a fost renegociat de la 2,9 lei/ mc, cât s-a plătit în ultimii 12 ani, la 1,1 lei/mc.

 

Banii se scurgeau din bugetul Spitalului și prin metoda ”aparatului lăsat în comodat”. Firmele care le comercializează le lăsau la spital, dar apoi furnizau reactivii pentru funcționarea lor. Managerul Petru Șușcă vrea să schimbe sistemul ”Firmele vin şi lasă aparatura în comodat, iar apoi ne obligă să cumpărăm reactivi la hiperpreţuri de la ei şi aşa, în câţiva ani, îşi amortizează investiţiile. Acum vom schimba sistemul. Vom face o licitaţie pentru reactivi cu singurul criteriu: prețul cel mai mic. Apoi, firma care câştigă licitaţia are dreptul să îşi lase aparatura medicală în comodat la noi”, a mai spus Petru Şuşcă.

 

Exemple de reduceri de preț la servicii CT/RMN

 

Prețul plătit pentru aceste tip de analize în 2012 este cu mult mai mare decât cel plătit acum.

                                                             2014           2012

 

CT abdomen fără substanță de contrast      69        195

CT abdomen nativ și cu subst. De contrast administrată   195  403

CT coloana vertebrală fără subst. de contrast    65        180

CT craniu fără subst. de contrast                    65        160

CT craniu nativ cu subst. de contrast            169      278

 

Servicii RMN

 

RMN cranio cerebral                                                 195     353

RMN cranio cerebral nativ cu subst. de contrast     319    490

RMN extrimități – genunchi, cot, gleznă                   150   350  

RMN regiuni coloană vertebrală                                 195   300

 

Servicii Angio CT

Angio CT cerebral                                                       169  495

Angio CT periferic                                                       149  525

Comentarii Facebook