La Cluj-Napoca a crescut prețul locuințelor vechi și a scăzut cel al apartamentelor noi

 

Piața imobiliară din Cluj-Napoca nu s-a inclus în trendul național, în luna august, când prețul locuințelor vechi a crescut, iar al celor noi a scăzut. 

 

Cluj-Napoca s-a numărat printre oraşele în care preţurile apartamentelor au crescut în luna august, chiar dacă este vorba de un avans de doar 0,4%. Evoluţia din ultima perioadă vine pe fondul mai multor luni consecutive de scădere a preţurilor. Astfel, apartamentele din Cluj-Napoca au avut în august un preţ mediu de 903 euro/mp, cu peste 6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni şi, totodată, foarte apropiată de recordul minim înregistrat de la începutul crizei până în prezent pentru preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit în iulie.

 

Apartamentele noi din Cluj-Napoca s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci de zile, până la 813 euro/mp util în august, de asemenea, un nivel minim al ultimilor patru ani. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% şi au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate oraşele analizate.

 

Pe piaţa apartamentelor construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca, preţurile s-au redus cu 1,1% faţă de iulie, ajungând la valoarea de 970 euro/mp util. Totodată, Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei, scrie imobiliare.ro.

 

Preţul mediu al apartamentelor din marile oraşe a continuat să scadă în luna august, atingând un nou minim istoric al ultimilor patru ani. Cele mai accentuate reduceri au fost înregistrate în Braşov, potrivit datelor portalului imobiliare.ro, în timp ce în Capitală s-a observat o uşoară creştere.

 

Astfel, preţul mediu la nivel naţional a ajuns în luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decât în cel înregistrat în iulie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este mai amplă, respectiv de 6,2%, tendinţa fiind una de accentuare a acestei diferenţe.

 

Asistăm, pentru a doua lună consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preţurilor apartamentelor calculat la nivel naţional. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unităţile vechi cu trei camere din Braşov, înregistrăm scăderi de peste 4%, comparabile cu cele de la începutul crizei. În acelaşi timp, în Constanţa de exemplu, indicele imobiliare.ro a înregistrat un nivel minim record atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi”, a declarat, într-un comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Comentarii Facebook