Marti 9 August

Jumătate din populaţia României ar urma să nu mai poată plăti facturile la iarnă


4 din 10 români riscă să nu îşi poată achita facturile la întreținere în iarna care vine, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă.

Guvernul nu a stabilit când va intra în vigoare legea consumatorului vulnerabil, prin care populaţia poate primi ajutoare pentru încălzirea locuinței şi nici cum va compensa, mai exact, facturile la energia electrică pentru 4,5 milioane de gospodării, aşa cum a promis ministrul energiei, Virgil Popescu, scrie Antena3.ro.

Deja, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat deja ca facturile la gaze se dublează de iarna aceasta, dar deja oamenii au primit notificări de majorare a tarifelor la energie electrică chiar şi cu 65% din toamnă.

Dacă cresc preturile la energiei cu cresc 100%, deci se dublează, circa 80-85% din populație intră în zona de vulnerabilitatea. E mult mai simplu să reduci prețurile sau să pui o limită de preţuri către populație”, spune Ion Purica, expert energie.

Ce spun românii despre aceste majorări:

”O să ne luăm joburi în plus, ceva o să facem. Nu o să mai mâncam probabil ce mâncam pana acum”, spune cineva.

”Nu toată lumea are posibilități. Sunt mulţi pensionari care o duc de pe azi pe mâine", mai spune cineva.

”Nu mi se pare normal având în vedere venitul minim", este de părere un bărbat.

”Avem copii. Nu avem cum să dăm căldura mai mică. Vom face economie în alta parte", spune o tânără mămică.

Analiștii spun că statul ar putea plafona preţurile la energia electrică și gaze, aşa cum s-a întâmplat în 2016, atunci când tarifele RCA au fost plafonate timp de 6 luni.

Până acum statul a fost cel care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma facturilor uriașe la energie. Ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și energie electrică veniturile statului din redevențe au crescut cu circa 500%, în timp ce veniturile din TVA au crescut cu aproximativ 48%, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă.

Comentarii Facebook