Jeffrey Franks: Romania va primi banii de la FMI numai daca pune in aplicare masurile de austeritate


Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca in lipsa unor masuri dure de austeritate deficitul bugetar al Romaniei ar fi ajuns la 9,1% in 2010 si ca o crestere economica este asteptata abia la finalul anului 2011.

Franks a prezentat astazi concluziile in urma vizitei maraton pe care a derulat-o in Romania.

"Situatia economica a Romaniei a fost afectata mai grav decat ne asteptam, din cauza cererii slabe si a mediului extern", a declarat Fabienne Ilkovitz, reprezentatul Comisiei Europene. Reprezentantul CE considera ca masurile pe care le-a adoptat Guvernul Romnaniei au fost dure dar inevitabile.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks a declarat ca urmatoarea transa de la FMI, in valoare de 900 de milioane de euro, va ajunge in Romania, doar dupa ce Guvernul condus de Emil Boc va pune in aplicare masurile de austeritate.

Evaluarea economiei facuta de specialistii FMI a aratat ca situatia este mult mai grava decat s-a crezut initial si ca o crestere s-ar putea inregistra abia la sfarsitul anului, cand deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,6%. Jeffrey Franks a declarat ca daca nu se reduceau veniturile incasate de bugetari, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% in 2010.

Franks a mai anuntat ca Guvernul va initia reforme in sistemul educatiei si sanatatii, pentru a evita cheltuirea fara discernamant a banilor, care vor face ca deficitul bugetar din PIB in 2011 sa ajunga la 4,4%.

Comentarii Facebook