Investiții majore la Cluj! Proiecte din bani publici și privați în valoare de aproape 5 miliarde de euro


Clujul a avut parte, în ultimul timp, de o evoluție economică majoră și rapidă, dovadă o fac și proiectele în curs de dezvoltare în municipiu. 

Fiind una dintre cele mai dinamice regiuni din țară, Clujul se află pe locul doi la nivel național, atunci când vorbim de PIB-ul pe cap de locuitor, care a ajuns la valoarea de 15.801 euro.  

Pe lângă proiectele de infrastructură urbană, finanțate din fonduri publice, precum metroul, aeroportul, șoseaua de centură și spitalul regional, ale căror costuri depășesc 4 miliarde de euro, Clujul a atras și investitori din mediul privat. 

Printre cele mai importante se numără și proiectul de reconversie urbană a companiei IULIUS, pe fosta platformă industrială Carbochim. Compania dorește revitalizarea spațiului urban din zonă, platforma fiind reconvertită și transformată într-un ansamblu mixed-use, cu spații de birouri și locuințe , zonă comercială, săli pentru evenimente culturale și un parc.  

„Este o investiție care depășește jumătate de miliard de euro. Proiectul va avea ca principală ancoră parcul și dechiderea spre râul Someș, toate celelalte componente - retail, office, cultural, entertainment și rezidențial - venind în completare și fiind în concordanță cu nevoile și așteptările comunității, așa cum au reieșit din consultările noastre. Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive” a declarat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbană – Platforma Carbochim.

Mai mult, în următorii ani sunt în curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere, cu un număr total de 600 camere noi, ceea ce reprezintă o creștere de 22% pentru piața hotelieră din Cluj, punând județul în vârful clasamentului atunci când vine vorba de dezvoltarea hotelieră din România.

În ciuda dezvoltării economice, oferta pe piața imobiliară din Cluj-Napoca rămâne mică atunci când o comparăm cu cererea, ceea ce duce la prețuri extreme. 

Cererea pentru apartamentele de vânzare a crescut cu 29% în primele trei trimestre ale anului în curs față de perioada similară a anului trecut, în timp ce oferta pentru apartamentele nou intrate în piață a înregistrat o scădere -23%.

Astfel, prețul cerut pe mp util pentru apartamentele de vânzare a înregistrat o creștere de până la 51% în ultimii patru ani, consolidând Clujul ca cea mai scumpă piață rezidențială la nivel național.

Potrivit experților în consultanță imobiliară și construcția metroului va avea un impact direct asupra pieței imobiliare. 

Comentarii Facebook