Marti 19 Octombrie

Inegalități pe piața muncii din Europa. Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații


O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă. Asta înseamnă că pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere, potrivit Euronews.

Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensiile acestora, de până la 30%.

Țările cu cele mai mari discrepanțe

În fruntea clasamentului în ceea ce privește diferențele salariilor primite de femei și bărbați este Estonia, unde o femeie câștigă cu aproape 22% mai puțin decât primește un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în același domeniu, pe același post.

Următoarele patru poziții ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia, unde diferențele dintre cele două sexe în ceea ce privește salarizarea este asemănătoare, și anume aproximativ 20%.

La celălalt pol se află Luxemburg, unde diferența dintre cât câștigă o femeie și cât câștigă un bărbat este de doar 1,4%. Țara este urmată de România, unde, de asemenea, diferența este una mică, mai exact 2,2%.

De unde vin aceste diferențe de remunerare

Unul dintre cei mai importanți factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este jonglarea continuă între locul de muncă și treburile casnice. Femeile își asumă în continuare cea mai mare parte atunci când vine vorba despre creșterea copiilor, ceea ce înseamnă că acestea își reduc adesea programul de lucru, tocmai pentru a avea timp pentru cei mici.

Totodată, există mai multe femei decât bărbați care lucrează în sectoare mai puțin plătite, cum ar fi educația sau îngrijirea.

Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalități de gen. În timpul lockdown-urilor la nivel național, femeile au preluat aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor și tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă.

Soluția propusă de Comisia Europeană pentru a elimina diferențele dintre salariile femeilor și ale bărbaților

Pentru a elimina aceste diferențe dintre salariile femeilor și ale bărbaților, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.

Propunerea legislativă prezentată joi se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.

Von der Leyen: „Este nevoie de transparenţă”

Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Comentarii Facebook