În Cluj, trebuie să câștigi 152 de salarii medii pentru un apartament de 70 mp/ Peste 12 ani de muncă fără cheltuieli, dublu față de Bruxelles


152 de salarii medii nete, peste 12 ani de muncă, pentru un apartament de 70 mp în Cluj-Napoca

Un studiu  realizat de Cushman & Wakefield Echinox confirmă tendințele de creștere continuă a prețurilor imobiliare din Cluj-Napoca din ultimii 10-15 ani, subliniind cât de greu este pentru tineri să își cumpere un apartament de 70 mp.

Potrivit acestui studiu, în Cluj-Napoca sunt necesare 158,2 salarii medii lunare nete, pentru a putea să îți iei un apartament de 70 mp. Adică, dacă dorești să locuiești în orașul de pe Someș este nevoie să muncești peste 12 ani, în care să câștigi un salariu mediu și să economisești tot ceea ce câștigi. Evident că acest lucru este imposibil pentru că fiecare are cheltuieli de mâncare și întreținere, așă că nu este de mirare că tot mai mulți tineri iau în considerare să se mute în orașe în care locuințele sunt ceva mai accesibile. Una din varinate fiind București, unde și oportunitățile de job-uri sunt mai mari, iar locuințele mai ieftine. 

Astfel, potrivit aceluiași studiu, în București ai nevoie doar de 96.2 salarii medii pentru același apartament de 70 de metri pătrați, care ar fi suficient pentru o familie cu un copil sau poate chiar cu doi copii. 

Pentru a vă face o idee, prin comparație, în Bruxelles ai nevoie de 84 de salarii medii nete pentru locuință de 70 mp,  în Sofia de 94 salarii. Însă și în interiorul țării, lucrurile variază foarte mult. 

București = 96,2 salarii medii nete lunare

Bruxelles = 84,2 salarii medii nete lunare

Sofia = 94,3 salarii medii nete lunare

Cluj-Napoca = 158,2 salarii medii nete lunare

(sursa: Studiu Cushman & Wakefield Echinox)

Există este adevărat și metropole în Europa în care este nevoie de mai multe salarii medii decât în Cluj, dar poate că este cam mult dacă începem să ne comparăm cu Londra, Munchen, Paris sau Zurich, unde sunt necesare peste 200 de salarii medii nete pentru a putea achiziționa o locuință de 70 mp.

În România, însă, diferențele de preț dintre Cluj-Napoca și restul orașelor sunt semnificative la achiziționarea unui apartament de 70 mp, Clujul fiind cea mai scumpă locație la imobiliare din țară.


Comentarii Facebook