Guvernul vrea să crească impozitele şi taxele locale în 2013


Guvernul vrea să aprobe creşterea de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor pe clădiri şi terenuri, al amenzilor şi al celorlalte taxe locale.

Executivul a introdus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 12 decembrie, un proiect de hotărâre cu privire la nivelurile valorilor impozabile, impozitele şi taxele locale.

În luna octombrie, guvernul a mai încercat să introducă acest proiect, dar pentru că a stârnit controverse, a fost retras de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Proiectul prevedea atunci o creştere a taxelor locale şi impozitelor cu 16,05%, procentul de creştere reprezentând rata de inflaţie din perioada 2010-2012.

Ministerul de Finanţe a explicat atunci că rata inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, 2010-2012, este de 16,05%, nivelul cel mai ridicat înregistrându-se în anul 2010, cu o rată medie a inflaţiei de 6,09%, acesta fiind efectul deciziei Guvernului de al acea dată de a creşte TVA de la 19% la 24%.

"O dată la 3 ani, autorităţile locale au voie să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Dacă vreo primărie are nevoie de bani poate majora taxele locale în funcţie de inflaţie. În afară de cota unică, pe care am stabilit-o cu colegii liberali şi rămâne 16% - nu avem în vedere alte creşteri de taxe şi impozite", a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Realitatea.

Comentarii Facebook