Miercuri 24 Aprilie

Guvernul vrea să amendeze firmele care cresc nejustificat prețurile în stare de alertă, de război sau asediu


Guvernului lucrează la o ordonanță de urgență prin care să amendeze firmele care cresc nejustificat prețurile în situaţii de urgenţă.

Comercianţii care ar putea primi amenzi de la la 0,1% - 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 10.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de întreprinderi.

Inspectorii ANAF vor putea verifica evoluţia preţurilor, de la producător până la consumatorul final, se arată într-un comunicat dat de Ministerul finanţelor.

Măsurile de combatere a fenomenelor speculative vizează combatereaa ”practicilor de majorare nejustificată a prețurilor din partea operatorilor economici în situații excepționale, cum ar fi starea de urgență, stare de alertă, starea de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate, stare de război, stare de asediu sau alte situații de criză identificate explicit printr-un act normativ”.

Se dorește combaterea practicării ”unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial în perioadele în care sunt identificate situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, pentru listele de produse identificate ca fiind în situație de risc speculativ prin act normativ la nivel de hotărâre emis de Guvernul României. Autoritățile abilitate vor stabili, prin instrucţiuni, procedura rapidă pentru instrumentarea contravenției", se arată într-un comunicat de la Ministerul Finanțelor.

Comentarii Facebook