Guvernul pune taxe pe autostradă. Vezi cât vom plăti

 

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România va institui o taxă pe autostrăzile din țara noastră de 2,43 eurocenţi/km, fără TVA. 

 

Potrvit unor documente oficiale ale CNADNR, citate de finantistii.ro, conducătorii auto vor plăti, în viitor, o taxă pentru utilizarea autostrăzilor. ”Taxa de autostradă va fi calculată în funcţie de tipul vehiculelor, tariful de bază fiind de 2,434 eurocenţi fara TVA, pentru un kilometru, la nivelul anului 2012. Astfel, pentru un autoturism se va achita o taxa de 3,02 euro/100 km, cu TVA inclus, echivalentul a aproape 13,6 lei, la cursul de 4,5 lei/euro.

 

TIR-urile, de exemplu, vor plăti de circa trei ori mai mult, respectiv 9,05 euro/100 km, echivalentul a aproximativ 40,7 lei”, potrivit datelor consultate de finantistii.ro.

 

Pentru întreaga autostradă Bucureşti – Constanţa, cu o lungime de aproximativ 200 km, tariful total ar fi în jur de 40 de lei, adică 6 euro (27 lei) pentru autostradă, plus taxa de pod, de 12 lei. Pentru distanţa Pitesti – Constanţa (A1 + A0 Centura Bucuresti + A2, toate acestea urmând a fi cu taxă dupa construirea A0), tariful va ajunge la peste 11 euro plus taxa de pod, în total în jur de 65 de lei”, potrivit aceleiaşi surse.

 

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, a infirmat valoarea acestei taxe. ”Nu se pune problema de aşa ceva. Avem rovinieta, nu discutam, deocamdată, de nicio taxă. Nu există niciun proiect de lege, nici măcar un draft de proiect în acest sens”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Comentarii Facebook