Guvernul nu are bani pentru majorările promise în an electoral! Scenarii sumbre ale economiştilor: Imediat după alegeri o să vedem TVA 25%


Ministerul Finanțelor avertizează într-un document oficial că este nevoie de fonduri suplimentare pentru creșterile salariale din sănătate, educație, dar și pentru recalcularea pensiilor din septembrie. 

Pentru a asigura creşterile salariale, după mai bine de 2 ore de discuţii, guvernul Ciolacu a decis ieri să cheltuie în avans banii din lunile următoare, iar sumele să fie acoperite la rectificarea bugetară din luna august. 

Majorările pun o presiune uriașă asupra bugetului de stat. 

4,3 miliarde de lei ar trebui să găsească statul pentru a plăti creşterile promise în sectorul medical și cel de apărare, potrivit memorandumul semnat de ministrul de Finanțe.

Datoria externă a României a crescut, anul trecut, cu 25 miliarde euro față de 2022. Statul s-a împrumutat cu 48.000 de euro pe minut în fiecare zi. 

Dan Schwartz, analist fiscal: Înseamnă împrumuturi. România a ajuns din nou la un nivel al împrumuturilor relativ ridicat. Şi de această dată Guvernul a promis mai multe decât România poate să ofere, scrie Observator. 

Comentarii Facebook