Guvernul ia în calcul să amâne din nou plata ratelor, pe fondul scumpirilor în lanț


Guvernul analizează din nou amânarea plății ratelor bancare, e fondul scumpirilor de prețuri. La un credit de 225.000 de lei, o rată a crescut cu 300 de lei, în doi ani.

ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și tot mai mulți români riscă să aibă probleme cu ratele. 

Credit 250.000 lei pentru o perioadă de 30 ani

rata lunară - 1.363 lei - 18 februarie 2019

rata lunară – 1.128 – 18 februarie 2021

rata lunară - 1.427 lei - prezent

rata lunară – 1.834 lei - estimare

Jurnalist: Cât de tare vă îngrijorează ratele românilor si dobânzile? ROBOR e la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani. La un credit de 225.000 de lei, un român plătește mai mult cu 300 de lei. Daca ROBOR ajunge la 4%, va plăti mai mult cu 400 de lei.

Adrian Câciu: Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creste. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit. 

Riscurile default, adică riscurile ca unele credite sa devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal. Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor crește. Haideți să stopăm acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate. Dacă nu, vor crește dobânzile și va trebuie sa intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru ca erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care sa plătească ratele.

Jurnalist: Si dacă ele devin de neplătit, este posibil să vă gândiți la o asemenea varianta de amânare a ratelor?

Adrian Câciu: Dacă lucrurile devin de nesuportat, trebuie sa intervii.

Jurnalist: Dar aveți in minte și amânarea ratelor?

Adrian Câciu: Toate sunt pe masă!

Sursa: Antena 3

Comentarii Facebook