Guvernul a redus dobanda de intarziere pentru neachitarea la termen a obligatiilor

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat astazi ca printr-o ordonanta de urgenta a fost modificat Codul Fiscal, in sensul reducerii dobanzii de intarziere de la 0,1 la 0,05% pe zi.

 

De asemenea, Vladescu a anuntat la sfarsitul sedintei de Guvern de astazi si schimbarea sistemului de penalitati. "Prima veste buna este ca se reduce nivelul majorare de la 0,1% la 0,05% pe zi, iar sistemul de penalitati se schimba - de fapt, majorarea va fi echivalent cu o dobanda, pentru ca este o modalitate prin care contribuabili se pot finanta. Deci, ar fi ideea unei dobanzi care sa fie corelata - ceva mai mare decat dobanda pietei, dar sa fie corelata cu aceasta - dobanzile din sectorul bancar. Iar in ceea ce priveste penalitatile, in primele 30 de zile nu se plateste nimic, dupa 30 de zile - 5% din valoarea principalului - deci nu se platesc penalitati la dobanda, la majorari, dupa 60 zile - 15% la nivelul principalului, iar pentru impozitele locale se introduce un sistem simplificat, cu o penalitate de 2% pe luna. De asemenea, se renunta, se elimina posibilitatea cesionarii creantelor fiscale de catre ANAF", a spus ministrul Finantelor.

 

Vladescu admite ca pentru unele firme aceste modificari ar putea duce la o crestere a sumelor care trebuie platite pentru intarzieri. "Depinde de numarul de zile de intarziere. Pentru unii este o crestere, pentru altii nu este o crestere. Trebuie vazut acest calcul. Este posibil ca din calcul sa reiasa ca pentru cineva care intarzie 90 de zile plateste mai mult acum decat inainte, la fel cum pentru cineva care intarzie 180 de zile sau 30 de zile sa platească mai putin. Nu am facut calculul la nivelul acesta de precizie", a mai spus Sebastian Vladescu.

Comentarii Facebook