Guvernul a decis să majoreze contribuția angajaților români la Pilonul II de pensii


Guvernul a decis să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii. Din 1 ianuarie 2024, contribuția va crește de la 3,75 la 4.75%. Executivul promisese acest prag încă din 2016, iar acum ne vom apropia de pragul de 5 procente, după o întârziere de 8 ani, spun guvernanții.

Un angajat care a câștigat salariul mediu pe economie între 2008 și 2023 și a contribuit la Pilonul II a strâns în cont aproximativ 36 de mii de lei. Suma putea fi cu peste 30% mai mare, dacă Guvernul majora contribuția, așa cum își asumase inițial. 

„Acum ne aflăm într-un proces de recuperare. Sper că vom vedea o creștere de la 3,75 la 4,75 care a fost legalizată de Guvern și care este un angajament în PNRR”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR. 

Peste opt milioane de români au contribuit, în ultimii 15 ani, la Pilonul II de pensii. Fondurile de pensii private au ajuns la peste 117 miliarde de lei. Până acum, aproximativ 130 de mii de persoane au beneficiat de bani. Banii se primesc atunci când participanții se pensionează pentru limită de vârstă sau pe caz de boală. În caz de deces, sumele acumulate ajung la familie, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook