De ce nu se mai filmează celebrul serial ,,Wednesday” în România? Turcan susține că statul a păcălit mai mulți investitori din industria cinematografică


Raluca Turcan a explicat cum statul „are o credibilitate amputată” față de marile companii internaționale de cinematografie. 

Aceasta a explicat că România are în sfârșit o schemă de cash rebate prin care producțiile cinematografice, precum cele ale marilor companii internaționale, să fie atrase în țară, prin forma unui ajutor de stat, informează Digi24.ro.

„Am finalizat legea cinematografiei și, de asemenea, intrarea în atribuții și funcțiune a oficiului pentru cinematografie prin care, pe de o parte, un proiect despre care se vorbește din 2018, care a fost mutat între ministere și oamenii au fost ademeniți să vină să investească în România, că statul le va returna o parte din investiții într-o formă de ajutor de stat, cum funcționează în toate celelalte țări europene, cu excepția Belarusului.”, informează ministrul Culturii.

Turcan spune că acesta a fost și cazul celebrului serial „Wednesday”, care a fost filmat în România dar a plecat din țară înainte de a filma următorul sezon. 

,,De exemplu, serialul «Wednesday» a fost filmat în România și a plecat, pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău»

Aproape că ajunsesem de râsul industriei cinematografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul.” a explicat ministrul Culturii.

Aceasta a menționat că statul român a dat țeapă mai multor investitori iar acum, în urma unor procese pierdute, trebuie să le plătească sume imense. 

,,Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică. Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul. Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei.

Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei.” a adăugat ministrul.


Comentarii Facebook