Gata cu munca de acasă la Cluj: Una dintre cele mai mari multinaționale, cu aproape 3000 de angajați la Cluj, îi aduce la birou! Acasă: 1 zi/săptămână


În ultimele luni, tot mai multe companii multinaționale din Cluj au început să își regândească politicile de muncă remote, iar angajații se confruntă cu schimbări semnificative. Un exemplu clar în acest sens este Emerson, care a anunțat, printr-un mesaj trimis angajaților că va impune o politică mai strictă privind munca la distanță, începând cu martie 2025. Astfel, angajații vor lucra doar o zi pe săptămână de acasă, față de trei zile, cum era până acum.

Din 1, martie 2025, toată lumea la birou. Angajații vor avea doar 4 zile pe lună sau o singură zi pe săptămână de muncă de acasă. Până acum, politica era hibridă, cu 8 zile pe lună la birou și restul de acasă, dar în realitate, unele departamente aveau doar 5 zile, iar altele chiar mai puține. Evident, managerii vor continua să vină doar când se trezesc ei, stând câteva ore și plecând rapid la sală, la întâlniri sau unde au chef. În schimb, angajații „sclaveți” vor trebui să stea să își ponteze toate orele, comportându-se ca niște rotițe cuminți în roata organizației” a scris unul dintre angajați pe o rețea de socializare.

Discuțiile pe rețelele de socializare despre această schimbare sunt tot mai aprinse de la anunțul primit în 13 noiembrie 2024 de la conduceera companiei. Unii angajați se arată nemulțumiți de faptul că munca remote a fost limitată atât de mult:

„Până acum erau 12 zile de WFH (work from home) pe lună, dar acum s-a ajuns la doar 4 pe lună, adică o zi pe săptămână, cum era înainte de pandemie. Și nu doar la Cluj, se întâmplă la nivel global.”

„E clar că e o decizie globală. Cei din Cluj trebuie să găsească soluții pentru decizia asta, dar nu știu cum vor face. S-au angajat atâția oameni aici și nu e loc fizic pentru toți. Mai ales că au mutat joburi de la „best-cost” centers din State și acum vor să le pună pe toți înapoi la birou. În echipa mea suntem deja mai mulți decât capacitatea open space-ului, iar ei vor să aducă și mai mulți, fără să știe unde îi vor pune. Așa e la Emerson – deciziile vin de sus, iar noi trebuie doar să ne descurcăm.”

Alți angajați din companii similare și-au împărtășit experiențele pe rețele de socializare. De exemplu, unii au spus că încep să simtă presiunea:

„Azi am primit anunțul că de acum înainte sunt obligatorii 3 zile pe săptămână la birou, că nu a mers cu „recomandarea” de până acum.”

„În ultimii 4 ani, am văzut tot felul de politici, dar acum multe dintre ele dispar. Oamenii vor să aibă un echilibru între muncă și viața personală, dar tot ce văd sunt „colaborare” și micromanagement. Nu știu pentru ce fac toate astea, că o să piardă oameni buni.”

Mulți se întreabă dacă există vreo companie care a renunțat la politica de întoarcere la birou din cauza reacțiilor negative ale angajaților. Răspunsurile au fost relativ tăcute. La nivel global, marile corporații au început să adopte politici mai rigide, ignorând în multe cazuri feedback-ul direct al angajaților.

Impactul acestor decizii nu este neglijabil. Politicile de întoarcere la birou (RTO) au fost considerate de mulți angajați o modalitate indirectă de a reduce personalul fără a recurge la concedieri directe. Cei care susțin munca de acasă prezintă diverse studii care arată că întoarcerea la birou poate afecta moralul și productivitatea angajaților, potrivit Hackingwork:

  • 38% dintre mamele cu copii mici vor fi nevoite să își reducă programul de muncă sau chiar să renunțe la job din cauza lipsei de flexibilitate (McKinsey).
  • Angajații din generația Millennial și cei mai talentați au o dorință mult mai scăzută de a rămâne în organizație atunci când li se impun politici stricte de RTO (Gartner).
  • Monitorizarea prezenței, o practică tot mai frecventă la giganți precum Google, Amazon sau JPMorgan, a fost asociată cu scăderea performanței și moralului, conform unui studiu Harvard Business Review.

Mai multe companii mari au decis să ceară întoarcerea angajaților la birou, renunțând treptat la munca hibridă sau remote, adoptată în timpul pandemiei. Iată câteva exemple:

  • Amazon: CEO-ul Andrew Jassy a anunțat că, începând din ianuarie 2025, angajații vor lucra cinci zile pe săptămână la birou, față de trei cum era până acum. Scopul declarat este de a îmbunătăți colaborarea și cultura organizațională. Asta s-a soldat și cu demisii în masă.
  • Starbucks: Angajații de birou trebuie să fie la birou trei zile pe săptămână. Totul a fost mai întâi o rugăminte
  • Disney: Angajații sunt obligați să vină la birou patru zile pe săptămână. CEO-ul Bob Iger susține că prezența fizică este esențială pentru creativitate și dezvoltare.
  • JPMorgan: Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, a criticat munca remote, afirmând că nu este eficientă pentru tinerii profesioniști. Angajații trebuie să fie la birou cel puțin trei zile pe săptămână.

Astfel, se conturează o realitate în care din ce în ce mai multe companii renunță la politicile flexibile de muncă la distanță, iar angajații se confruntă cu dileme legate de alegerea între flexibilitatea dorită și adaptabilitatea la o nouă normalitate corporativă.

Comentariile de pe rețelele de socializare sunt pline de nemulțumiri ale angajaților legate de aceste politici. Un utilizator sublinia că mulți angajați „desteptii pleacă, disperații asteaptă să fie dați afară”.  Alții sunt de părere că unele firme preferă să îi îndepărteze pe cei care nu se conformează în mod voluntar, fără a ajunge să îi concedieze formal, așa cum menționează un alt utilizator: „probabil le e mai simplu când lumea pleacă de bună voie decât să se complice cu proceduri de dat afară”.

Pentru mulți dintre aceștia, nu este vorba doar de o simplă alegere între munca la birou sau remote. Este vorba de o întrebare mult mai amplă: „unde să plece?” – pentru că, după cum spunea un alt comentator, „cine poate să plece la mai bine, o să o facă. Cine nu, nu o să plece doar de dragul meu sau al tău”. Problema este că nu toți au alternative la fel de bune, iar cei care aleg să rămână sunt în general cei care nu își permit să renunțe la un loc de muncă stabil din cauza unui salariu insuficient sau a unor condiții de viață mai dificile.

Într-un alt comentariu, un utilizator mărturisea că „toți fac RTO acum”, iar multe dintre joburile disponibile nu mai oferă nici măcar o zi de muncă remote. Acesta subliniază cum schimbările recente în politicile de muncă sunt un răspuns la presiunile externe și interne din partea angajatorilor, dar și cum unii se simt prinși într-o capcană a nesiguranței: „nu ai unde să pleci și te trezești că rămâi într-o situație mai proastă decât înainte”.

Mai mulți angajați spun că au început să resimtă aceste schimbări ca pe o încercare de a-i scoate din companii fără a recurge la concedieri oficiale. „Degeaba iei un ban în plus, dacă te iau la perpelis în tot acest timp. Jocul nu e făcut în favoarea angajatului, chiar dacă e forțat să plece sau vrea să tragă de firmă pentru a le consuma banii”, spunea un alt utilizator.

În acest context, deciziile companiilor, cum ar fi cele luate de Emerson sau alte mari corporații, nu sunt percepute doar ca o politică de întoarcere la birou (RTO), ci ca o tactică mai largă de a reduce costurile sau de a-și menține controlul asupra angajaților prin reducerea opțiunilor de muncă remote.

Comentariile de pe rețelele de socilizare reflectă nemulțumirea multora dintre angajați:

„Oamenii buni pleacă, cei care nu au alternative rămân… încă o dată se demonstrează că cei care au gândire independentă nu rezistă în organizațiile mari.” – un utilizator. În timp ce altul susține că „Degeaba impui reguli stricte, dacă nu ai cum să îți controlezi angajații, nu te aștepta să ai rezultate.” 

„Nu știu cât de multă „colaborare” va aduce munca la birou, dar știu sigur că mulți vor renunța să lucreze în aceste condiții.” a spus un alt utilizator.

Comentarii Facebook