Furnizorii de energie și gaze se plâng că statul îi bagă în faliment:„Până acum, subvențiile au fost suportate din banii furnizorilor și bani împrumutați”


Furnizorii de energie și gaze trag un semnal de alarmă. Aceștia avertizează că nu pot face protecție socială în locul statului și că până acum nu au primit înapoi banii cheltuiți cu plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

De asemenea, prin noul Ordin comun al miniștrilor Muncii, Energiei și Finanțelor privind decontarea facturilor, se prelungește „nejustificat” termenul de rambursare a sumelor cheltuite de furnizori, spre limite „absolut insuportabile”, se arată în comunicatul Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, citat de profit.ro.

Atragem atenția cu fermitate că riscul de a intra în insolvență sau chiar faliment crește exponențial cu timpul în care statul nu decontează cheltuielile făcute de către furnizori. Mai mult, un eventual blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național. Cu mici excepții, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piața de energie, companiile nu au primit niciun ban, deși facturile cu plafonările și compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvențiile prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie, legiferate de autorități, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutați. Nu este nici rolul, nici expertiza companiilor să facă protecție socială, acesta este rolul statului”, notează AFEER.

Asociația susține că majoritatea furnizorilor au apelat la împrumuturi bancare, iar unii deja și-au atins plafonul de creditare, ceea ce înseamnă că nu mai pot apela la bănci. În plus, împrumuturile vin cu costuri suplimentare pentru furnizori, precum dobânzile și comisioanele bancare, pe care companiile ar trebui să le plătească din marja de furnizare.

Comentarii Facebook