Cât câștigă la Cluj muncitorii care vin din Nepal sau Sri Lanka


România are nevoie de forță de muncă pentru diverse meserii, pe care românii nu mai vor să le practice. 

Așa au apărut firme de recrutare a forței de muncă care aduc oameni din Africa sau Asia, oameni care vorbesc mai mult sau mai puțin engleză, dar care sunt muncitori. Așa au apărut mii de muncitori din Vietnam, Pakistan, Nepal şi multe alte țări. 

Anul acesta, peste 100.000 de cetăţeni din Asia sau Africa ar urma să intre în țară pentru a acoperi golul creat de pe piaţa muncii. Ei vin pentru slujbe în restaurante, construcții și în industrie.

În România, salariile variază. Un barman străin poate câștiga 3000 de lei plus facilitați, iar un muncitor pe șantier poate ajunge la 2500 lei net.

Oamenii din Sri Lanka și Vietnam sunt căutați la Cluj

Muncitorii din Sri Lanka și Vietnam lucrează în diverse domenii, de la industrie până la HoReCa. 

Am plecat din cauza atentatelor din 2019, care au afectat turismul, foarte important la noi. Apoi a venit coronavirusul și a fost tot mai greu. Costurile raportate la venituri au devenit mari. Aici, câștig puțin mai mult decât acasă, dar, raportat la costuri, e cu peste 50% mai mult. Dacă aș fi mers în Occident, aș fi câștigat probabil și mai mult, dar și costul vieții ar fi fost mai ridicat, așa că am ales România”, spune Ravindu Wanigathunga. Are 26 de ani și este brutar-patiser la un complex hotelier din Cluj-Napoca.

În 2021, Serviciul de Imigrări al județului Cluj a înregistrat aproape 2.500 de cereri de avize de muncă pentru lucrători extracomunitari, de trei ori mai mulți ca în 2020.

Bacșișul e mai mare la Cluj decât în Dubai

La un hotel clujean lucrează 15 oameni din Sri Lanka. Gamimi Gulathunga (57 de ani) este bucătar și a mai lucrat în Dubai și Arabia Saudită. 

Oamenii aici sunt politicoși, ne întreabă de unde suntem, cum e la noi? Bacșișul e mult mai generos, chiar dacă am doar câteva mese pe zi, acum cu pandemia. În Dubai bacșișurile erau mult mai mici”, a spus un alt srilankez care e ospătar.

Ei sunt fascinați cât de frumoase sunt româncele și că au văzut zăpadă.

Comentarii Facebook