Fructele şi legumele româneşti, analizate în laborator. Semnal de alarmă din cauza utilizării pesticidelor


Autoritatea Națională Fito-Sanitară (ANF) anunță sute de controale din cauza pesticidelor depistate în legumele și fructele românești. Probele vor fi prelevate atât din piețele bucureștene, cât și din piețele din municipiile reședință de județ. Spus altfel, și din Cluj-Napoca.

„Această decizie a fost luată doar pentru că în ultima vreme îngrijorarea vizavi de impactul rezidurilor de pesticide din produsele alimentare este crescândă. Prin acest demers, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitar, își dorește verificarea produselor din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consumul uman.

Trebuie menționat aici că Autoritatea Națională Fitosanitară verifică doar fructele, legumele și cerealele din producție internă. Există programul național de monitorizare.

Până la data de 31 mai a acestui an, în laboratoarele din cadrul autorității au fost recepționate aproximativ 1.250 de probe fructe și legume, dintre acestea fiind analizate aproximativ 1.100. Și spun aproximativ, pentru că rezultatele sunt dinamice, avem foarte multe rezultate obținute parțial și este un proces în plină desfășurare.

Menționez că din cele aproximativ 1.100 de probe  analizate au fost determinate 14 neconformități. În momentul în care pentru un produs este depistat reziduu de pesticid peste limita maximă admisă, inspectorii fito-sanitari merg pe trasabilitate și ajung practic la producător, unde este oprit de la comercializare lotul din care proba respectivă făcea parte, urmând ca producătorul respectiv să intre într-un program de atentă  monitorizare, cel puțin până la sfârșitul anului respectiv", a spus la Antena 3 CNN, Romeo Şoldea, directorul general al Autorității Naționale Fito-Sanitare. 

Comentarii Facebook