Forbes lanseaza BOMBA: Lasati Grecia: Temeti-va de romani!


Renumita revista Forbes a postat un articol dinamita intitulat "Lasati Grecia: Temeti-va de romani!", prin care se atrage atentia asupra pericolului regimurilor autoritariste.

Exemple sunt date Ungaria si Romania, unde, scriu jurnalistii americani, am putea sa asistam la nationalizari si violente, care pot avea consecinte mult mai grave decat in Grecia, Italia sau Portugalia.

In Ungaria este dat ca exemplu nationalistul de dreapta, Viktor Orban, iar semnalul de alarma este lansat de protestele din ultima vreme.

"In Romania, multimi de manifestanti au protestat joi la Bucuresti, cerand inlaturarea unui guvern cu o politica bazata pe austeritate. Sursa durerii lor nu este nici pe departe interna. O 'piata de desfacere' pentru cei cu ambitii mari aproape ca s-a inchis complet: numarul de locuri de munca disponibile in Europa dezvoltata pentru imigranti care trimiteau apoi bani acasa s-a diminuat considerabil. Asa ca romanii au ramas sa se descurce dupa recesiunea devenita criza", scrie Forbes, conform money.ro. In acelasi articol se spune ca in Romania, din 2007, numarul inmatricularilor de masini noi a scazut cu 74%, iar in Uniunea Europeana cu numai 15%.

"Nu toata lumea are nevoie de o masina noua, dar acesta este un bun indicator pentru suferintele prin care trece clasa de mijloc", scriu jurnalistii de la Forbes.

Sansa Romaniei ar fi revenirea economiei globale, dar pericolul este reintoarcerea tarilor din fostul bloc comunist la sistemele autoritare de dinainte de 1989.

"Se acorda prea multa atentie unor cazuri precum cel al Greciei pentru ca majoritatea datoriei sale e contabilizata de grupuri financiare mondiale. As paria mai degraba pe Romania", mai scriu jurnalistii americani.

Comentarii Facebook