Florin Cîțu: România nu mai e o țară a celor cu salarii mici. Mai mult de 1% dintre angajați au peste 3.000 de euro net


Premierul Cîțu a afirmat marți că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. El a spus că prognoza BNR privind inflația și creșterea prețurilor este o estimare.

Este o estimare a BNR. Ieri însă am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 de euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1.000 de euro net.

România nu mai este o țară a celor cu salarii mici.

Avem din ce în ce mai multe salarii mari, în euro, nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare, nu mai este o destinație pentru salarii mici și mijlocii”, a spus premierul.

Cîțu a subliniat că salariile sunt determinate de piață, și că atât veniturile, cât și prețurile nu sunt determinate de intervenția Guvernului, ci de cerere și ofertă.

Ne mutăm spre o economie liberală. Creăm oportunități pentru toți românii, creăm investiții”, a mai afirmat el, subliniind că astfel, „cei care lucrează acum pe salariul minim pot apoi să meargă pe salarii mai mari.

Mugur Isărescu: Prognoza nu arată chiar frumos

Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finalul acestui an și de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Principalul motiv pentru această creștere este scumpirea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și materie primă, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflația care va fi anunțată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulți colegi, va depăși 5% , sau va fi în jur de 5%. Și subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoza la sfârșitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este și aici, există tendința să se spună așa: Banca Națională preconizează de acum înainte o inflație de 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%. Nu este așa. Inflația e deja 5% deci mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creșterilor de preț și acesta este efortul nostru, să menținem inflația între 5-5,5% până la sfârșitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele prețurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 și ceva la sută”, a declarat luni Mugur Isărescu.


Comentarii Facebook