Miercuri 8 Februarie

Euronews anunță că România ar putea fi viitor nod energetic al Europei

 

Zăcămintele de gaze naturale descoperite în 2012 în platoul continental românesc al Mării Negre, dar și un zăcământ de petrol, ar putea redesena harta energetică a Europei, anunță Euronews.

 

Prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, România ar putea să nu mai aibă nevoie de importuri, iar în eventualitatea în care zăcămintele vor fi mai semnificative decât se estimează în prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene, explică Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, citată de Euronews.

 

România obține din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel că importă din Rusia mai puțin de 20% din necesar, iar în condițiile în care încrederea în partenerul rus scade tot mai mult, noile zăcăminte offshore s-ar putea dovedi vitale, notează Euronews.

 

În opinia profesorului Silviu Neguț, unul dintre cei mai apreciați experți români în geopolitică, România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiția depășirii unui obstacol, și anume 'acțiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre'. 'Cred că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura soluție', punctează profesorul Neguț, citat de postul european de știri, conform Agerpres.

Comentarii Facebook