Este oficial! Guvernul renunță la subvenția de 0,5 lei pe litru pentru carburanți, începând cu 1 ianuarie 2023


Începând cu 1 ianuarie 2023, Guvernul renunță la subvenția de 0,5 lei pe litru pentru carburanți. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că măsura va fi doar suspendată, existând posibilitatea să fie reintrodusă „dacă prețurile vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor”.  Mai mult decât atât, premierul a susținut că măsura a fost una bună, iar „prețul a ajuns la nivelul dinainte de decizie”.

Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată că la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte. Trebuie să anunțăm că, începând cu 1 ianuarie, această compensare nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou”, a declarat Nicolae Ciucă, notează Antena 3 CNN.

Începând din vară, Guvernul, alături de companiile petroliere, au aplicat un acord prin care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei. La acea vreme, prețul benzinei depășea 8 lei/litru, iar prețul motorinei depășea 9 lei/ litru. În prezent prețul a scăzut până la 6,5 lei/litru de benzină și 7,5 lei/litru de motorină. 


Comentarii Facebook