EFOR: Prețurile la energie au crescut și din cauza legii plafonării și compensării


Expert Forum (EFOR) a analizat modul în care au crescut, în 2021, prețurile la energie electrică și gazele naturale în România. 

Punctăm mai jos principalele concluzii:

• Prețurile la energie au crescut în România pentru că au crescut în toată Europa, dar și pentru că am adoptat politici proaste, precum legea plafonării și compensării. Legea probabil a împins prețurile în sus mai mult decât s-ar fi întâmplat fără nicio măsură de sprijin. 

• Criza prețurilor n-are legătură cu liberalizarea – n-a fost niciun șoc la liberalizarea consumului casnic de gaze naturale din vara lui 2020, dimpotrivă, prețurile au scăzut cu cca 27%, iar reducerea s-a menținut până în vara lui 2021, când prețurile au început să crească peste tot în Europa. 

• Nici modelul european de piață nu e greșit, iar prețurile energiei electrice n-au crescut ”din cauza certificatelor de emisii”. S-a înțeles tocmai pe dos: prețurile energiei au crescut din cauza deficitului de gaz, adâncit intenționat de Gazprom din vară încoace, iar prețul certificatelor de emisii a crescut și el tot din cauza crizei de gaz. Faptul că ar fi fost speculații pe piața certificatelor și de aceea au crescut costurile cu CO2 s-a dovedit un fake news de proporții. 

• În Europa, consumul de gaz a crescut semnificativ în prima jumătate a lui 2021, dar apoi s-a prăbușit din cauza prețurilor; unde s-a putut, mai ales în producția de energie electrică, ne-am întors la cărbune, rezultând o creștere rapidă a prețului certificatelor de CO2. 

• Gazprom are o parte importantă de vină – și-a onorat la limită contractele cu europenii, preferabil golindu-și din vară depozitele de înmagazinare din Europa, a livrat cât s-a putut de puțin pe conducte – cu excepția ”prietenilor” de pe Nord Stream și Turk Stream, ca să transmită un mesaj clar. În general, strategia Gazprom a fost să abuzeze de regulile europene, respectându-le formal tocmai ca să arate că regulile europene sunt cele care dau greș.

• La noi, legea plafonării și compensării n-are legătură nici cu problema, nici cu soluția: prețurile au crescut rapid în jumătatea a doua a lui 2021 pentru consumatorii industriali, înainte de casnici, ceea ce va însemna inflație în 2022 – inflația e cea care ne va lovi buzunarul personal, mai curând decât facturile la energie. 

• Pentru gazele naturale, până în noiembrie prețurile pentru noncasnici crescuseră cu aproape 80%, în timp ce la casnici rămăseseră cam la fel; consumul industrial a început să scadă încă din vară, deci nicio surpriză scăderea PIB din trimestrul IV și creșterea inflației. 

• Înainte să ne gândim la ce facem din aprilie încolo, trebuie să punem datele pe masă – e posibil ca însăși legea plafonării și compensării să fie o cauză a creșterii rapide a prețurilor în ultimele 3 luni. 

• Legea are portițe care ar permite speculații și se aplică doar pe sfert. Impozitul pe veniturile suplimentare pentru regenerabili e inaplicabil, banii de la buget pentru compensarea furnizorilor întârzie să apară. Guvernanții sunt pe cale să pună pe butuci pe termen lung și concurența în ofertele de furnizare pentru clienții casnici, și viitoarele investiții în energie, care oricum nu mai mișcau din 2016. 

• Creșterea prețurilor la energie va rămâne o problemă și dincolo de această iarnă – soluția e să mișcăm mai repede măsurile de eficiență energetică în clădiri (anvelopările) și investițiile în producția de energie. UE ne dă bani, dar nu ne bagă și n traistă: e inacceptabil că Ministerul Energiei n-a făcut nimic ca banii din Fondul de Modernizare să fie accesibili investitorilor, că se întârzie investițiile în companiile de stat, de pildă Romgaz – Iernut și că nu se modifică odată legea gazelor offshore. 

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook