Efectele negative ale intrării în Schengen: Jumătate din forţa de muncă asiatică din România ar putea pleca în Occident


După ce România va intra în Schengen, o treime sau chiar jumătate din forţa de muncă asiatică prezentă în România ar putea pleca în Occident, unde salariile sunt mult mai mari, a declarat la ZF Life Paula Rusu, managing partner la Today Workforce, potrivit Mediafax.

Schengenul va fi un moment interesant. Multe dintre estimările celor care lucrează în piaţa de resurse umane arată ca 30-50% din forţa de muncă asiatică va pleca”, a declarat Paula Rus, Managing Partner, TODAY WORKFORCE, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Intrarea totală a României în Schengen - deschiderea frontierelor aeriene, terestre şi navale - ar putea însemna plecarea în masă a forţei de muncă venite în ţară din statele din afara UE. Estimările arată că până la 50% dintre angajaţii asiatici din diferite sectoare ar putea părăsi ţara, subliniază Paula Rus.

Domeniile care vor avea de suferit pentru că au apelat la forţă de muncă nonEU sunt construcţiile, retailul şi automotive, dar şi zona de panouri fotovoltaice”, a mai spus Paula Rus la ZF Live.

Problema ar putea fi una mare, pentru că acești muncitori au fost instruiți în România, iar aducerea altora presupune alte perioade moarte.

Comentarii Facebook