Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nu ştim cât mai durează criza politică, dar eu unul aş dori să avem un ministru cum are Ungaria


Motto: „Unless a country has its own capabilities in strategically important areas, it will have to rely on “the goodwill and helpfulness of others”, the foreign minister said

Citatul din motto-ul de mai sus aparține lui Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe. Dacă dați click pe link-ul de dedesubt veți ajunge pe pagina principala a site-ului oficial https://abouthungary.hu/,  unde in afara de relatarea care cuprinde citatul veți găsi deloc surprinzător o serie de inițiative și măsuri absolut translatabile în România: alocare de 6,2% din PIB pentru măsuri de sprijinire a familiei, Ministrul Inovatiei si Tehnologiei în vizita în Germania la companii din domeniul tehnologiei medicale, Ministrul Justiției vorbind despre o “Europa inteligentă bazată pe tari puternice”. Afli și ceea ce știm deja, ca Ungaria a sărit în ajutorul României în criza medicala.

Îti doresti sa vezi aceste inițiative și măsuri și în România, din păcate acum nu avem timp de strategii, suntem in criza medicala cu o medie de 500 de morți și 10 mii de infectați pe zi plus criza economica plus criza politica si contemplam alegeri anticipate.

Dar cea mai rezonanță este declarația ministrului ungar de externe, care apreciaza ca dacă o țară nu deține propriile capacități în arii de importanta strategica aceasta va trebui să se bazeze pe “bunăvoință și ajutorul altora”.

Energie, alimentatie, medicamente și consumabile medicale, nevoi fundamentale pe care România a ajuns sa le importe aproape în totalitate, pentru ca timp de 30 de ani am distrus sistematic capacitățile în arii de importanta strategica cladite de Ceaușescu, și am pus în locul lor mandre mall-uri, clădiri de birouri și ansambluri rezidentiale. Și acum miile de oameni de afaceri care au participat sau doar asistat complice la decăderea industriilor strategice din țara comenteaza ca politicienii sunt de vina; nu, vina este a noastra ca nu am stiut sa convingem politicienii să pună în loc și capacități în arii de importanta strategica. Nici PNRR-ul nu întărește rezilienta și redresarea industriilor strategice, aduce poate vești bune de infrastructură, dar nu atrage investiții și finantari în capacități în arii de importanta strategica.

Guvernul tari vecine nu doar spune, ci chiar face. Aflăm din aceeași sursa ca Ungaria a aprobat o finanțare de aproape 200 milioane de Euro într-un program de sprijin pentru industria sănătăţii – un acord de 70 miliarde forinti – de care vor beneficia 50 de companii de profil din Ungaria. Efectele probabil nu se vor resimti in aceasta pandemie, dar cu siguranta Ungaria va fi pregatita pentru toate cele care vor urma și nu va sta cu mâna întinsă la străini.

Așadar, îmi doresc un ministru al Economiei, al Sanatatii si unul al  Afacerilor Externe așa cum are Ungaria. Îmi doresc un Guvern puternic care sa ia decizii grele pe termen scurt și folositoare României pe termen mediu, în așa fel incat sa nu mai facem stiri negative pe CNN și Deutsche Welle și să nu ne crape obrazul de rușine ca se uita străinii cu dispreț spre noi.


Comentarii Facebook