Doua romance s-au ocupat in Germania de somerii Nokia de la Bochum. Un alt roman a angajat 350 de someri EXCLUSIV


Doua romance angajate la Agentia Federala pentru Ocuparea Fortei din Germania s-au ocupat de realizarea dosarului de finantare europeana pentru angajatii disponibilizati de Nokia la Bochum. AJOFM Cluj apeleaza acum la expertiza lor.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat pentru Stiri de Cluj ca s-a intalnit cu cele doua romance stabilite in Germania in timpul vizitei pe care a facut-o zilele trecute la Bruxelles. "De la Agentia Federala din Germania m-am intalnit cu doua romance si am discutat cu ele. Mi-au dat modelul lor de ghid de aplicare pentru proiectul finantat din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), prin care ei au primit 13 milioane de euro, pentru un numar de 1372 de someri de la Bochum. Mi-au zis ca programul a mers foarte greu din cauza persoanelor. Foarte multi nu au vrut sa fie ajutati pentru ca au primit salarii compensatorii foarte mari. In cazul nemtilor numai 30% dintre cei 1372 si-au gasit un alt loc de munca", a declarat Daniel Don.

Ironia a facut ca cei mai multi dintre somerii Nokia de la Bochum, circa 350 de oameni, sa fie angajati tocmai de un om de afaceri de origine romana, care a preluat o parte din halele folosite de producatorul finlandez de telefoane mobile. "Cei mai multi dintre cei inclusi in proiectul european au fost angajati de un roman, care si-a facut o fabrica in care produce accesorii de lux pentru telefoane mobile: carcase cu diamante sau pietre pietre swarovski si alte lucruri foarte scumpe", a mai povestit Daniel Don.

Pentu cei 3.300 de someri de la fabrica Nokia de la Jucu, AJOFM Cluj spera sa obtina suma 6,7 milioane de euro din FEAG, bani care vor fi folositi pentru reintegrare profesionala si cursuri de recalificare.

"Noi am vrea sa obtinem cam 10 milioane de euro, dar in UE sunt indicatori prin care se aloca fonduri. Conteaza care este costul per persoana, adica daca noi avem 3.300 de persoane ar trebui sa cheltuim o anumita suma cu fiecare. Media europeana este de 4.700 de euro pe om, dar asta ar insemna 12 milioane de euro pentru tot grupul. Pentru tarile estice, insa, suma este mai mica. Se acorda numai 2000 de euro pe om, ceea ce insemana ca sigur vom obtine cam 6,7 de milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare", a mai explicat Daniel Don.

Pentru gestionarea tuturor celor 3.300 de someri de la Nokia se va crea practic inca o mini-agentie de somaj. "Timp de doi ani cat va dura acest proiect va trebui sa angajam circa 33 de oameni care sa se ocupe de cei 3.300 de someri. Putem spune ca este inca o agentie de somaj de mai mici dimensiuni. Noi speram ca 70% dintre somerii de la Jucu sa fie reincadrati in munca in cei doi ani. Banii europeni ii putem folosi pentru cursuri si pentru cautarea unui loc de munca. Putem sa sprijinim si investitorii care vor sa angajeze mai multi someri. Spre exemplu, daca o firma care face cartoane vrea sa ia 10 persoane de la Nokia, noi platim un an de zile un angajat de la firma respectiva care sa ii ajute pe cei 10 sa se integreze", a mai afirmat Daniel Don.

Proiectul finantat din Fondul European de Ajustare la Globalizare ar putea sa isi inceapa activitatea din 15 decembrie.

Comentarii Facebook