Ungurii tin cu dintii de fabrica Nokia de la Komarom. Noi nici nu am stiut ca finlandezii pleaca


Oficialii din Guvernul Ungariei au declansat o adevarata operatiune de convingere a finlandezilor de la Nokia sa nu-si muta fabrica de la Komarom intr-o unitate de mare productie din Asia, asa cum vor face la Jucu.

Ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, a plecat la Helsinki cu intentia de a face lobby in vederea salvarii fabricii Nokia de la Komarom, scrie Budapest Business Journal. In Ungaria, producatorul finlandez de telefoane a angajat mii de oameni si a investit un miliard de euro.

 

Balantele contabile nu arata, insa, foarte bine, pentru ca Nokia a acumulat pierderi globale de 436 milioane de euro in al doilea si al treilea trimestru din 2011 si ar putea inchide fabrica. Avand precedentul de la Jucu, ungurii se tem de anuntul facut de Nokia ca pe termen lung si-ar putea regandi strategia in ceea ce priveste fabricile Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic).

Salvarea pentru fabrica din Ungaria ar fi mutarea productiei de smartphone -uri la Komarom, mai scrie Budapest Business Journal.

Oficialii guvernamentali ofera companiei finlandeze facilitati fiscale, urmand ca si premierul ungar, Viktor Orban, sa plece intr-o vizita oficila la Helsinki.

In timp ce ungurii tin cu dintii de fabrica de la Komarom, guvernanti romani s-au multumit sa constate plecarea Nokia, fiind luati complet pe nepregatite de aceasta decizie.

Emil Boc a spus senin ca vor fi cautati alti investitori, indemnand la liniste. "In urmatoarele sase luni avem toate sansele pentru a gasi un investitor sau investitori strategici care sa continue investitiile la Cluj. Avem un ragaz de sase luni de zile, pana in 31 decembrie fabrica isi continua activitatea, cel putin trei luni din 2012 vor fi plati compensatorii, depinde de cum vor negocia sindicatele. in acest interval de timp eu spun, fara sa promit mare cu sarea, ca sunt toate sansele sa gasim investitori care sa continue investitiile la Cluj. Pe acest lucru ne vom concentra si va fi unul din obiectivele mari la care ma voi raporta in perioada urmatoare, nu numai ca prim-ministru, ci si ca un cunoscator al situatiei de la Cluj si Jucu. Sunt optimist", a spus premierul, citat de Money.ro.

Basescu a spus ca plecarea Nokia nu este o surpriza pentru el. "Va pot spune ca am avut frecvent discutii cu Guvernul, mai ales dupa ce s-a vehiculat aproape ca fiind sigura o prelungire a perioadei de criza economica. Am cerut sa vizeze crearea de locuri de munca in deciziile pe care urmeaza sa le ia. De asemenea, va pot spune ca am avertizat asupra acestui risc ca multinationalele sa inceapa sa-si reduca activitatea pe teritoriul Romaniei si iata ca incepe sa se intample. Este un fenomen la care trebuie sa ne asteptam si el nu poate fi compensat decat prin crearea de locuri de munca, in baza deciziilor Guvernului Romaniei", a spus Basescu.

Nokia urmeaza sa plece de la Jucu la sfarsitul acestui an, urmand ca cei 2.200 de angajati sa mai fie platiti pana in luna martie.

Comentarii Facebook