De vorbă cu patronul unei terase din Cluj. Ca să te așezi la o masă, vei da cu subsemnatul ca la Poliție și Procuratură


Patronul unei terase cu restaurant din centrul Clujului a vorbit cu Știri de Cluj, sub protecția anonimatului pentru a nu avea probleme, despre probabilitatea deschiderii terasei din 1 iunie.

Dacă ne dau drumul din 1 iunie, noi deschidem cu viteza luminii. E mai bine decât nimic, pentru că acum e dezastru în domeniul acesta. Problemele se vor resimți peste câteva luni când nu vor mai avea angajații bani, pentru că noi nu încasăm și nu plătim salarii. Statul nu va încasa taxele, pentru că nu vor avea de unde să plătească firmele. Să sperăm că nu se va ajunge acolo”, ne-a spus acesta.

Patronul citat achită acum o chirie lunară pe spațiu de 40.000 de lei, 120.000 de lei taxe lunare la stat, și încă atât pe salarii, plus cheltuielile curente, la care se vor adăuga și cele cu igienizarea suplimentară (măști, dezinfectant la fiecare masă, viziere etc), adică încă 45.000 de lei. Suma totală, achitată lunar, cu cheltuielile, înainte de a face profit, este de 90.000 de euro, la o terasă cu 112 locuri. Din 1 iunie vor mai fi numai 56 de locuri, dar cheltuielile vor rămâne la fel. 

Dacă ar fi o vreme bună fără ploaie aș face într-o lună banii ăștia la jumătate din spațiu, dar trebuie o lună perfectă. Speranța mea este ca în acest an să nu acumulez datorii foarte mari. Acum am oamenii în șomaj tehnic, dar se va termina și această perioadă și va trebui să revină la lucru. Sper să nu trebuiască să fac concedieri pentru că asta înseamnă șomaj, neplata taxelor și oamenii vor fi o presiune pe bugetul de stat. În plus, sper să nu dau faliment”, a mai spus acesta.

Dragoș Petrescu, președinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, a spus că la terase oamenii vor merge cu rezervare, iar dacă sunt locuri se vor putea așeza, dar vor trebui să își ofere datele, patronul cu care am vorbit a spus că așa va face și el. 

Am fost astăzi la o policlinică și am completat numele, adresa, numărul de telefon, data nașterii și am răspuns la trei întrebări: dacă am simptome precum febră, dureri în gât, dureri musculare etc, dacă am călătorit în ultimele două săptămâni, dacă am fost în autoizolare în ultimele două săptămâni. Eu cred că degeaba se completează pentru că omul minte. Poate scrie fiecare ce vrea și să intre”, a mai spus acesta.

Deja se resimt presiunile din partea autorităților cu competențe de control: ”ITM ne-a verificat deja, dacă avem măști și alte lucruri. Sunt presiuni să facă controale și să se dea amenzi. Sunt convins că după 1 iunie vor veni toate autoritățile peste mine la control, de la Poliție Locală, la DSP, ITM și OPC. Dar întreb și eu, dacă angajatului îi dau mască și nu vrea să o poarte, eu sunt de vină? Dacă după ce mă întorc eu o va da jos, cine e de vină?”.

Acesta a spus că și-a făcut deja un plan de bătaie pentru a deschide din 1 iunie. 

O să las un metru distanță între mese, le dau măști la angajați și dacă trebuie și viziere. Dezinfectez fiecare masă. O să am covorașe cu dezinfectant pentru picioare. Pun la fiecare umbrelă un dispensere cu dezinfectant. Pun în interiorul localului șervețele, dezinfectanți, iar la baie la fel. 

O să fac și triaj epidemiologic, dacă se va cere cu completarea chestionarului, dar e cum am mai zis, cred că mulți vor minți că nu au nimic”, a mai adăugat proprietarul terasei.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook