Daunele pentru Roșia Montană s-au dublat. S-a ajuns la 4 miliarde de dolari. UPDATE: CEO Roșia Montană neagă informația


Compania Gabriel Resources LTD va cere despăgubiri în valoare de 4 miliarde de dolari ROmâniei, în cazul în care proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană va fi respins de Parlament, a anunțat irectorul executiv al companiei, Jonathan Henry.

"În cazul în camera inferioară (a Parlamentului) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale de investiţii pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari (U.S.)", a afirmat Jonathan Henry, într-un interviu acordat la Londra, citat de HotNews.

"Cazul nostru este foarte puternic şi il vom aduce în atenţia publică astfel încât eforturile României de a atrage investiţii străine vor suferi foarte mult", a mai spus acesta.

Compania Gabriel Resources a amenințat că va da îș judecată statul român, în urma declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, luni, dar și de către alți miniștrii care au precizat că proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană ar putea fi respins înainte de dezbaterea sa în Parlament.

"Fără a lua în calcul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament", notează Gabriel Resources într-un comunicat de presă.

"Gabriel încearcă să obţină rapid confirmări privind declaraţiile făcute şi clarificări asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un litigiu ca urmare a multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale referitoare la investiţii", se arată în comunicat.

------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Jonathan Henry, CEO Gabriel Resources, a negat informația.

 

Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele – si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei”, a afirmat Jonathan Henry.

Comentarii Facebook