Datoria guvernamentală a depăşit pragul critic! Criza se extinde, în timp ce bugetarii cer alte majorări salariale


Ministerul Finanţelor anunță că datoria publică a depăşit pragul critic încă din luna septembrie. Asta în timp ce angajații de la stat fac proteste peste proteste în care cer majorări salariale. 

Datoria guvernamentală a urcat, în septembrie, la 50,5% din PIB, de la 48,9% în august 2023. Mai exact, 759,342 miliarde lei este dator statul român. Legea spune că dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar este sub 55% din produsul intern brut, Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut. 

Sau programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. Practic, statul trebuie să îngheţe salariile, deşi, nici măcar nu a apucat să onoreze solicitările bugetarilor care ameninţă că blochează ţara. 

Angajații din domeniul sănătății protestează, iar Direcția de Sănătate Publică anunță că nu va mai emite rețete. Casele de pensii amenință că vor opri plățile dacă Guvernul nu va crește salariile, în timp ce profesorii cer majorări de până la 1500 de lei în mână.

Comentarii Facebook