Miercuri 24 Aprilie

Cursul LEU - EURO la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni


Moneda naţională se depreciază și a ajuns la cel mai riicat nivel în comparație cu moneda euro, din ultimele șapte luni. Cursul Banca Naţională a României (BNR) publicat joi este de 4,5290 lei/euro.

Un nivel superior, de 4,5340 lei/euro, a fost atins în 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie 2013.

Miercuri, BNR a publicat un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro. Leul s-a apreciat iniţial miercuri, după relaxarea politicii monetare a BNR, dar a fost corectată ca urcare a declarațiilor guvernatorului BNR, conform Mediafax. ”Acesta a numit variaţii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», menţionând în acelaşi timp că se teme mai degrabă de lipsa potenţialului de depreciere a leului în urma măsurilor recente (...) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) şi toleranţa la volatilitate sugerează că BNR nu este îngrijorată de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totuşi, prognoza noastră de intărire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucât oscilaţiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugerează o consolidare la nivelurile actuale”, se arată într-un raport ING Bank.

Leu s-a depreciat și față de dolarul american, cursul fiind de 3,3267 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie 2013.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Comentarii Facebook