Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe in 2012


Ministerul Finantelor anunta schimbarea modalitatii de impozitare in cazul veniturilor obtinute din drepturi de autor si drepturi conexe.

Astfel, din 2012 aceste venituri pot fi impozitate in 2 moduri, fie cu 16% din venitul burt, fi cu 10% plata anticipata.
 
"Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut. Pentru aceste venituri se datoreaza si contributiile sociale ( CAS de 10,5% si somaj 0,5%). Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli ( 20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin.1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF). Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200. 

Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianurie 2012.

Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli ( 20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin.1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF). 

In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia anuala de venit D200 pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care realizeaza venitul", se arata intr-un comunicat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj.

In ambele situatii, platitorul de venit va depune declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.
 
Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.

Persoanele care realizeaza astfel de venituri in mod ocazional, si care au calitatea de salariat  nu datoreaza contributiile individuale. De asemenea, nu datoreaza contributii individuale, persoanele care au calitatea de pensionar.

Comentarii Facebook