Cum explică specialiștii reducerile masive din magazine: „Reducerile sunt, de fapt, efectul reducerii consumului. Se numește efectul biciului”


Marile magazine de haine, electronice și electrocasnice au început un nou val de reduceri. Online sau la raft, prețurile scad, deși nu este perioadă de reduceri. Jurnaliștii de la Wall Street Journal spun că este efectul reducerii consumului.

Efectul „biciului” în magazine

Dacă vi se pare că vedeți mai multe reduceri ca de obicei, ei bine, nu vi se pare. Pur și simplu, magazinele au stocuri prea mari. Aceste stocuri mari nu înseamnă doar prețuri bune pentru garderoba noastră, dar arată un exemplu clasic de ‘efectul biciului’. Iată de ce magazinele au stocuri atât de mari și ce efect are asta asupra economiei. Nimic nu explică situația mai clar decât acest grafic, care arată raportul dintre stocuri și vânzări în magazine, precum Wallmart sau Macey's”, au explicat jurnaliștii Wall Street Journal. 

În ultimii ani, retailerii au reușit să ajusteze nivelul stocurilor puțin peste nivelul vânzării. Un echilibru bun între a nu avea rafturile goale, fără a cheltui foarte mult pentru stocuri. Iar apoi, a venit pandemia. Dar după un an de probleme în lanțul de aprovizionare, economia a început să revină, iar stocurile au revenit spre normal. Dar astăzi... Multe companii și-au dat seama că au făcut stocuri prea mari. Și în unele cazuri au făcut stocuri cu produsele greșite”, adaugă jurnaliștii. 

„Inițial, cererea era mare, dar, până când pantalonii au ajuns pe rafturile magazinelor, cererea a dispărut”

Experții în retail spun că magazinele au estimat greșit comportamentul consumatorilor și au mizat pe faptul că oamenii vor consuma la fel ca în pandemie. Iar o altă problemă, efectul de bici. Deci magazinele au comandat mai multe produse de la distribuitori, care apoi au trimis mai multe comenzi către producători, care au plasat apoi mai multe comenzi către furnizori. Cu cât continua acest trend, cererea a crescut din ce în ce mai mult. Iar până când pantalonii au ajuns pe rafturile magazinelor, cererea a dispărut”, mai explică aceștia. 

Deci, cum ar trebui să ne raportăm la aceste reduceri? Este un lucru bun că avem multe reduceri? Ar putea asta să reducă inflația? Sau este rău, pentru că afacerile pierd bani și am putea intra în recesiune? Este posibil să vedem reduceri tot anul acesta. O scăpare de inflație de care mulți cumpărători se bucură să profite. Dar biciul încă nu și-a spus ultimul cuvânt”, au încheiat aceștia printr-un articol publicat în Wall Street Journal.

Comentarii Facebook