Vineri 30 Septembrie

Cu cât s-a scumpit viața în România, în ultimul an. Suntem campioni la scumpirea carburanților și a gazelor naturale


Institutul Național de Statistică a publicat datele oficiale despre cât de scumpă este viața românilor. Potrivit INS, în ultimul an gazele naturale s-au scumpit cu peste 70%, iar combustibilii cu 35 de procente. În privinţa alimentelor, datele arată cu uleiul este campionul majorărilor.

Datele Institutului Național de Statistică arată că luna trecută am avut o inflație de 15%, adică de trei ori mai mare față de cât era în august 2021 și doar într-o lună teoretic, prețurile au crescut cu 1%, spun datele INS, deși media inflației pentru ultimul an este mai mică în luna iulie față de luna iunie, scrie Antena 3.

În ce priveşte scumpirea alimentelor în ultimul an, campion este uleiul alimentar. Pentru un litru am plătit mai mult cu aproape 52% în timp ce, dacă ne uităm la cartofi, plătim mai mult pentru un kilogram cu 42%, pentru un kilogram de făină sau de mălai, cu 32%, pentru o franzelă cu 25%, iar pentru kilogramul de brânză de oaie cu 21.7% mai mult. 

Tot datele INS arată la produse nealimentare că avem campioane la scumpiri gazele naturale cu peste 70% mai mult în ultimul an, tutunul cu 35%, pentru un litru de benzină sau motorină, de asemenea, cu 35%. Biletele de avion au cunoscut o scumpire de 34%, semn că industria aviatică își revine, energia termică de 23%. Ca să mergem cu trenurile de stat, a trebuit să scoatem mai mult din portofele cu peste 20% pentru biletele CFR, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook