Cu cât a crescut costul traiului decent în doar 3 ani. Cât plăteşte lunar o familie cu doi copii pentru coşul de cumpărături


Autorităţile pretind că iau măsuri pentru a reduce costurile facturilor şi alimentelor, dar viața se scumpește pe zi ce trece, semn că cine minte! 

În ultimii trei ani, costul pentru coșul de consum pentru un trai minim decent a crescut cu 40%. Cei mai mulţi bani îi dăm în continuare pe mâncare şi întreţinerea locuinţei. 

Bugetul alocat pentru mâncare, cheltuielile cu locuinţa, dar şi educaţia, sănătatea şi recreerea este cu 40% mai mare faţă de 2021. Casa şi alimentele ne costă, în continuare, cel mai mult.

În 2020, coşul cu alimente de bază pentru o familie formată din 2 adulţi şi 2 copii costă undeva la 1.500 de lei. La final de 2023, acelaşi coş a ajuns să coste peste 2.100 de lei, anunță Observatornews.ro.

Acum 3-4 ani, cu 5 lei cumpăram o merdenea şi o cafea. Acum mă costă 9 lei”, a spus un roman nemulțumit de ceea ce se petrece în România.

Dragoş Frumosu, reprezentant al sindicatului din industria alimentară spune că ”preţurile au crescut şi cauzele sunt evidente: după pandemie, preţ la energie electrică, gaze, combustibil. Şi plafonarea nu a avut niciun fel de rezultat pozitiv şi nici n-o să aibă”. 

Dacă ne gândim la ce sortimente din cadrul acestor categorii au fost plafonate, o să ajungem la concluzia că nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Comerciantul, ca să poată să acopere această plafonare, a crescut preţul la alte produse. Plafonarea întordeauna atrage în alte părţi creşteri. Toată lumea încearcă să-şi recupereze banii şi să câştige ceva. Asta nu-i o soluţie”, a mai precizat acesta. 

Bogdan Glăvan, profesor de economie, a pus degetul pe rană: ”Principala problemă a României este că a dus o politică intenţionată de scumpire a energiei. după liberalizarea preţurilor la energie, preţul gazelor a scăzut. Să nu uităm că principalii producători de energie din România de gaze şi curent sunt companiile de stat. Prin urmare, creşterea preţurilor s-a produs pentru că companiile de stat au decis acest lucru.  Plafonarea preţurilor la energie a venit pentru a oferi un alibi statului. La curent, cel puţin. Plafonarea a ajutat în sensul că nu am plătit mai mult decât înainte”. 

Unicul efect al plafonărilor ar fi că, totuşi, conform estimărilor, am plătit cu 11% mai puţin pentru alimente şi energie, necesare unui trai decent. 

Comentarii Facebook