Miercuri 28 Septembrie

Criza politică ne costă cel puţin 2,2 miliarde de euro

 

Criza politică prin care trece România îi costă tot pe cetățeni, care trebuie să achite din bugetul de stat 2,2 miliarde de euro. 

 

În săptămâna 15-22 iunie, marcată de criza politică, finanţările externe se scumpesc cu opt milioane de euro, capitalizarea Bursei pierde 122 de milioane de euro, aportul la PIB scade cu două miliarde de euro, iar importurile se scumpesc cu 13 milioane de euro, arată calculele MEDIAFAX.

 

Cursul valutar a urcat pe palierul 4,59 lei/euro, faţă de 4,55 lei/euro în zilele dinaintea declanşării crizei politice, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, importurile s-au scumpit automat cu 60 de milioane de lei (peste 13 milioane de euro). Importurile unei luni obişnuite însumează 5,5 miliarde de euro; la cursul normal, de 4,55 lei/euro, acestea ar însemna 25 de miliarde de lei, dar la cursul destabilizat pe fondul crizei, de 4,59 lei/euro, valoarea lor creşte cu 240 de milioane de lei, la 25,24 miliarde de lei. Adică, raportat la o săptămână, importurile s-au scumpit cu 60 de milioane de lei.

 

Necesarul de finanţare stabilit de Ministerul Finanţelor pentru 2017 este de 3 miliarde de euro, bani pe care România îi poate atrage de pe pieţele financiare internaţionale cu o dobândă de 3,75%. Un cost de finanţare, adică, de 112 milioane de euro. Dacă această dobândă ar creşte – pe fondul aversiunii la risc a investitorilor, generată de tensiunile politice – doar cu 0,25 puncte procentuale, la 4%, atunci costul de finanţare a României ar creşte la 120 de milioane de euro. Opt milioane de euro în plus la dobânzi, numai din cauza turbulenţelor.

 

Pentru a realiza în cele 365 de zile ale anului 2017 Produsul Intern Brut (PIB) prognozat de 816 miliarde de lei, economia României trebuie să aducă un aport zilnic de 2,2 miliarde de lei. Sau un aport de 15,6 miliarde de lei pe săptămână. Dar în zilele de criză economia stagnează şi afacerile intră într-o expectativă care duce la înjumătăţirea aportului la PIB. Se realizează, astfel, doar un miliard de lei pe zi, respectiv 7 miliarde de lei pe săptămână, ceea ce înseamnă o scădere cu 9 miliarde de lei (două miliarde de euro) a aportului economiei la PIB.

 

În fine, indicele BET al Bursei de Valori a pierdut, în această săptămână, 1,63% din valoare. Ceea ce, la capitalizarea iniţială de 34,3 miliarde de lei, înseamnă o reducere până la 33,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, un minus de 550 de milioane de lei (122 de milioane de euro) generat de aceeaşi criză politică.

Comentarii Facebook