Criza ouălor a ajuns în atenția Consiliului Concurenței: Verificăm dacă scumpirile sunt justificate



Conducerea Consiliului Concurenței a anunțat că va face propria analiză privind cauzele scumpirilor excesive ale unor alimente, în special a ouălor și untului, a declarat președintele instituției.

Bogdan Chirițoiu a declarat că a primit o sesizare și o serie de date de la Ministerul Agriculturii, în baza cărora a și pornit investigația, dar așteaptă informații mai detaliate.

"Până în octombrie nu a fost nimic anormal, am avut o creștere de circa 3%, perfect normală. În noiembrie au fost într-adevăr scumpiri accelerate punctuale pentru ouă, unt și alte câteva alimente, dar este încă prea devreme pentru a ne pronunța," a declarat Bogdan Chirițoiu pentru Realitatea TV.

Astfel, în baza datelor suplimentare pe care le-a solicitat Ministerului Agriculturii și a propriilor analize, Consiliul Concurenței urmează să stabilească dacă scumpirile sunt rezultatul justificabil al unei conjuncturi de piață (criza europeană a ou[lor și untului) sau e vorba de un comportament incorect, speculativ.

Totodată, șeful Consilului Concurenței a menționat și creșterea deficitului bugetar, deci a importurilor, ca o potențială cauză a scumpirilor din ultima perioadă.

Comentarii Facebook