Criza facturilor face ravagii și în sectorul agricol, se scumpesc legumele! Primele roșii românești ar putea costa dublu în această primăvară


Creșterea facturilor la energie și gaze se va resimți și în sectorul agricol, din aprilie vor crește prețurile legumelor care se coc acum în solarii. Producătorii ne atenționează că creșterea va fi una considerabilă, căci în ultimele luni au fost nevoiți să achite facturi duble.

Potrivit estimărilor făcute de producătorii locali, un kilogram de roșii ar putea ajunge la 30 de lei, unul de castraveți s-ar putea vinde cu 8 lei, iar o legătură de ridichi ar urma să coste 6 lei. Pentru a crea condiții optime recoltelor, toată iarna fermierii au fost nevoiți să pornească centrala termică noapte de noapte, iar factura la energie electrică a venit dublu. 

În total, încălzirea unui solar de 1.000 mp în această perioadă se ridică la aproximativ 15.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult față de acum un an. Producătorii vor vinde mai scump, ca să-și amortizeze investiția, notează Digi 24

Cât ar putea costa legumele timpurii

Fermierii estimează că primele roșii românești ar putea costa dublu față de anul trecut, de la 15-20 de lei kilogramul, la cel puțin 30 de lei. Kilogramul de castraveți ar putea costa 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti chiar și 6 lei. 

  • roșii - 30 lei/kg
  • castraveți - 8 lei/kg
  • salată verde - 6 lei/bucată
  • ridichi - 6 lei/legătură
  • varză - 3 lei/bucată

Comentarii Facebook