Criza din Ucraina depreciază valutele din regiune, leul rămâne stabil. România are dobânzi în urcare, dar va fi oare evoluția pe termen lung?


Valutele din regiune s-au depreciat semnificativ azi dimineață, 24 februarie, cu 0,8-1,4%, în contextul în care Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina. Totuși, experții în domeniul economic precizează că cursul leului se află în urcare cu numai 0,1% în raport cu euro. 

Leul este, în general, mai stabil față de alte valute din regiune, în contextul în care BNR monitorizează și intervine temporar pentru a calma momentele cu volatilitate ridicată. Dobânzile au stagnat sau chiar au scăzut în cazul unor state, întrucât piețele anticipează acum că situația din Ucraina va amâna înăsprirea politicilor stimulative practicate de băncile centrale. România și Ungaria, cu dobânzi în urcare, au făcut notă discordantă față de regiune, dar evoluția nu va fi, probabil, una pe termen lung, notează profit.ro

Este o corecție, mai ales pe valute, regiunea noastră fiind mai afectată, din cauza proximității geografice, dar și pe unele acțiuni ale companiilor cu expunere pe Rusia sau Ucraina. Valutele din regiune s-au depreciat, dar leul stă, ca de obicei, destul de stabil. Pe dobânzi mișcarea este mai redusă, costurile de împrumut fiind în urcare pentru unele țări, printre care România și Ungaria. Nu mă aștept să crească dobânzile pe termen lung. Cum pe core markets reacția pare să fie mai degrabă de scădere de dobânzi, pe anticipațiile legate de politicile băncilor centrale ca reacție la această criză, mă aștept să urmăm și noi această evoluție. Situația depinde, însă, de cum decurge criza din Ucraina”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, pentru profit.ro. 

Comentarii Facebook