Consiliul IMM trage un semnal de alarmă: Majorarea salariului minim poate duce la faliment


Reprezentanţii intreprinzătorilor trag un semnal de alarmă şi susţin că majorarea salariului minim la 800 de lei ar putea duce la falimentarea firmelor mici.

Potrivit Consiliului IMM, creşterea inflaţiei şi scăderea competitivităţii firmelor a fost cauzată de necorelarea creşterii salariale, din anul 2000 şi până în prezent, cu productivitatea muncii.

"Suntem de acord cu majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei din considerente sociale. E foarte clar că veniturile foarte mici nu fac posibilă o viaţă decentă, iar această majorare va îmbunătăţi climatul de muncă. Atragem însă atenţia ca orice creştere să fie corelată cu productivitatea muncii. În România creşterea salariului minim a fost facută peste nivelul de creştere a productivităţii, din 2000 încoace. Trebuie luate măsuri de corelare între cei doi indicatori, altfel se generează inflaţie, iar unele firme vor avea probleme cu suprevieţuirea şi cu exporturile pentru că scade competitivitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Nicolescu a mai precizat că această măsură va afecta în mod negativ microîntreprinderile şi chiar unele sectoare ale administraţiei, deoarece le va fi greu să susţină această creştere

"Câteva mii de firme nu vor rezista la această creştere, iar acestea fie se vor duce în faliment, fie se duc pe piaţa neagră", a spus Nicolescu.

Guvernul vizează pentru anul 2013, o creştere a salariului minim la 800 de lei, dar sindicaliştii susţin că este necesară o majorare de până la 850 de lei.

Comentarii Facebook